Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

7 pravidiel úspešného pestovania BIO papriky

rss

BIO paprika sa dá vypestovať nielen v záhradách, ale aj na balkónoch či terasách. Tento článok vám predstaví základné postupy a podmienky úspešného pestovania papriky v BIO kvalite.

1. Kvalitná pôda bohatá na živiny

Paprika si k svojmu rastu nekompromisne vyžaduje mnoho živín. V záhrade, skleníku či parenisku je ideálna hlinitopiesčitá, dobre priepustná pôda pripravená už na jeseň zarýľovaním dobrého maštaľného hnoja alebo vyzretého kompostu, v zime dobre vymrznutá. Pri pestovaní v nádobe je dobrou voľbou výživný substrát na zeleninu obohatený granulovaným maštaľným hnojom.

2. Teplo a svetlo

Paprika potrebuje teplé a slnečné stanovisko chránené pred vetrom. Ideálny je preto skleník alebo fóliovník na slnečnom stanovisku, prípadne presklený balkón na slnečnej strane.

3. Výber odrody

Odolajte pokušeniu vysiať semienka krásnej konzumnej papriky kúpenej v supermarkete (výsledky môžu byť neisté, najmä ak ide o hybrid), radšej si vypýtajte semienka od známeho pestovateľa alebo si ich kúpte v obchode pre záhradkárov. Skúsený pestovateľ alebo predavač vám poradí vhodné odrody do vašej oblasti. Všeobecne možno do fóliovníkov odporučiť papriku pécérku (PCR), na balkóny a do nádob sladkú papriku Hamík alebo skorú, chuťovo výbornú odrodu papriky Amy, ktorá sa skvelo hodí aj na poľné pestovanie. Existujú však aj iné výnosné odrody.

4. Výsev papriky

Ak nemáte dostatok skúseností, môžete si kúpiť hotové priesady. Žiaľ, ani kúpené priesady nie sú vždy dostatočnou zárukou kvalitných rastlín. Na výsev semienok sú najvhodnejšie hlboké debničky, semienka poukladajte na zeminu alebo substrát v asi 5 cm odstupoch, prisypte zeminou alebo substrátom a jemne utlačte. Pre pestovanie v nádobe môžete vysievať už v druhej polovici januára, inak celkom bežne vo februári, ak dokážete zabezpečiť teplotu nad 20 °C, ideálne 25 až 30 °C. Keď začnú semienka klíčiť, umiestnite ich na slnečné miesto — dostatok tepla a svetla je pre priesady dôležitý.

5. Starostlivosť o priesady

Priesady si vyžadujú pravidelnú zálievku. V druhej polovici mája už môžu ísť von do voľnej pôdy alebo fóliovníka. Dva týždne pred vysadením priesad von sa zvyknú prihnojiť síranom amónnym. Ak plánujete pestovanie na balkóne, použite čo najväčšie samozavlažovacie kvetináče. Ak ide o hybridy (prečítajte si na sáčkovom obale k semienkam), sadíme ich po jednom a pridáme im dobrú kolíkovú oporu. Ak nejde o hybridy, sadíme papriky vo dvojiciach. Chráňte ich pred mrazom!

6. Zalievanie a prihnojovanie papriky

Papriku je najlepšie zalievať ku koreňu každé ráno, ešte kým je chladná pôda. Mnohí záhradkári priebežne prihnojujú papriku liadkom amónnym, osvedčil sa však aj dobrý kompost alebo kravský hnoj (dá sa kúpiť aj granulovaný).

7. Rady na záver

Často sa používa nástielka pôdy okolo papriky netkanou textíliou, čo zabraňuje odparovaniu vlahy z pôdy, a zároveň ochráni pôdu pred zarastaním burinou. Paprika často trpí voškami, najmä vo fólii. Vošky priamo na rastline zlikvidujete sprejom Symfonie 3v1 — tento sprej je BIO, neničí užitočné organizmy a je aj ľudskému zdraviu úplne neškodný (nemá ochrannú dobu, a pôsobí zároveň ako listové hnojivo — napriek tomu si nezabudnite papriku pred konzumáciou dobre umyť).

Veľa úspechov v pestovaní papriky :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz