Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

7 otázok k domácej výrobe piva

rss

(Domáca výroba piva, 8. časť). V predošlých dieloch seriálu sme si predstavili niekoľko postupov a návodov na domácu výrobu piva. Na záver seriálu si priblížime ešte pár užitočných informácií, ktoré vám pri domácom varení piva určite padnú vhod.

 

 

 

 

1/ Prečo je hotové pivo zvetralé?

Pravdepodobne ste nepridali dostatok cukru. Pred stáčaním piva z kvasnej nádoby je dobré zmerať obsah cukru cukromerom, ak je príliš nízky, možno pridať fermentačný drops prípadne trstinový cukor. Vždy sa riaďte receptom alebo návodom, je dôležité dodržiavať správne teploty a zabezpečiť maximálne utesnenie nádob.

2/ Prečo hotové pivo príliš silno alebo slabo pení?

Silno peniace domáce pivo väčšinou znamená, že bolo stočené príliš skoro. Naopak slabá pena je väčšinou zapríčinená nedostatočným opláchnutím náradia a nádob od použitých dezinfekčných prostriedkov.

3/ Prečo v hotovom pive plávajú akési chuchvalce?

Príčinou je zrejmé nedodržanie hygienických postupov dôležitých pri výrobe piva, do ktorého takto vnikli neželané mikroorganizmy. Takéto pivo môžete len vyliať, a nabudúce si dať lepší pozor pri dezinfekcii náradia a nádob. Výroba piva nie je zložitá, a napríklad pri varení zo sady (z koncentrátov) je výsledok takmer vždy istý, vyžaduje si však absolútnu čistotu a bezprašné prostredie. Jediné kýchnutie v nesprávny moment môže celú várku piva zničiť.

4/ Prečo má hotové pivo kovovú pachuť?

Dôvodom môže byť použitá nevhodná nádoba (uvoľňujúca železo pri varení), alebo použitie vysoko železitej vody. Pri kúpe kompletného mikropivovaru získate kvalitné nádoby aj pomôcky priamo určené na výrobu piva.

5/ Kedy otvoriť prvú fľašu z várky?

Doba zrenia je  každého piva iná. Ak varíte podľa receptu alebo zo sady na výrobu piva, riaďte sa vždy návodom. Nič sa nestane ak nevydržíte :) a otvoríte si prvú fľašu predčasne (napríklad po týždni zrenia), ale predčasne otvorené pivo ešte nemá tú správnu zrelosť, a teda ani chuť. Niektoré pivá z tohto seriálu majú veľmi krátke doby zrenia (niekoľko dní až týždňov).

6/ Čo je to ale?

V tomto seriáli sme okrem receptov na rôzne pivá pridali aj zo dva recepty na ale. Ale je starobylé anglické pivo s tzv. vrchným kvasením, a podobne ako pri domácom pive, aj na ale existujú stovky rôznych receptov. Ale je teda len druh piva, podobne ako napr. ležiak. Pre úplne začiatky s varením domáceho piva je ale ako stvorené.

7/ Do čoho je najlepšie stáčať domáce pivo?

Najlacnejšou možnosťou sú obyčajné dvojlitrové plastové fľaše od limonády. Musia sa ale perfektne umyť, dezinfikovať a dobre uzatvoriť. Ich drahšou, ale lepšou alternatívou sú klasické pivové fľaše k ktorým si kúpite korunkové vrchnáčiky a uzatvárač vrchnáčikov. Treba ich dôkladne skontrolovať, umyť, vydezinfikovať a po naplnení kvalitne uzavrieť. Dôležité: nikdy neplniť fľaše až po vrch, stačí len do polovice. Najlepšou variantou sú malé súdky na pivo. Nie sú príliš drahé (mini súdok už od niekoľko eur) a výborne odolávajú vnútornému tlaku pri fermentácii a zrení piva.

 

Nezabudnite sa svojimi úspechmi pri domácom varení piva pochváliť na našom Facebooku :)

 

1/8     2/8     3/8     4/8     5/8     6/8     7/8      8/8 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz