Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

6 tipov na vypestovanie krásnych jahôd

rss

Jahody sú všestranným malým bobuľovitým ovocím. Možno ich využiť v ovocných šalátoch, zavárať, dať do koláča, či smoothie. Dajú sa teda využiť v rôznych jedlách od raňajok až po večeru, od nápojov až po dezerty. Okrem vitamínu C obsahujú jahody aj mangán, vlákninu, jód, folát a biotín. Na dosiahnutie čo najlepšej úrody skúste využiť pri pestovaní jahôd nasledujúce tipy.

1. Vyberte si múdro jahodové odrody

Viete, že existujú stovky odrôd jahôd? Vonkajšie jahody produkujú dva zbery plodov za rok: jeden na konci jari a druhý na konci leta. Týmto jahodám sa najlepšie darí v kopcoch alebo v oblastiach s obmedzeným priestorom. Júnové jahody sú zase najobľúbenejšou a najbežnejšou odrodou. Nesmie vás však odradiť, že v prvom roku pestovania takmer vôbec nemajú úrodu. V nasledujúcich rokoch však v júni prinášajú veľké plody v priebehu 3-4 týždňov.

2. Optimálne pôdne podmienky pre jahody

Jahodám sa skvelo darí vo vyvýšených záhonoch kvôli lepšiemu odvodňovaniu. Nepestujte však jahody v pôde, kde ste predtým pestovali paradajky, zemiaky a baklažán. Pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov upravte pôdu kompostom alebo hnojom.

3. Ochrana rastlín jahôd pred škodcami

Slimáky, slizniaky, ucholaky sú škodce, ktoré si radi pochutia na jahodových rastlinách. Najlepšou cestou, ako jahody ochrániť je pokryť pôdu pórovitým, vodu priepustným materiálom, napríklad slamou. Ak však v jahodovom záhone už máte problém s týmito škodcami, organický mulč vám nepomôže a je lepšie použiť napr. tkaninu.

4. Polievanie jahôd

Ideálnou metódou na polievanie jahôd je ich polievanie priamo ku koreňom malým množstvom vody. Keďže však jahody majú len plytké korene a povrch pôdy sa môže vysušiť rýchlo, je potrebné polievať ich aj niekoľkokrát za deň, tak, aby bola pôda stále udržiavaná vlhká, ale nie mokrá. Pri polievaní je potrebné dávať pozor, aby ste nenamočili aj plody, pretože by mohlo dôjsť k ich predčasnému hnitiu.

5.Odstráňte poplazy

Poplazy na jahodách sú dlhé stonky vychádzajúce z hlavnej stonky a vytvárajúce viac jahodových rastlín. Hoci si možno poviete, načo budem odstraňovať tieto stonky, veď aj vďaka nim môžem mať väčšiu úrodu, spravte tak. Tieto poplazy totiž odoberajú rastline príliš veľa živín. Tak sa na rastline vytvorí v konečnom dôsledku menej plodov a budú menšie.

6.Umiestnenie jahodových rastlín

Možno najčastejšie prehliadaná chyba je umiestnenie jahodového záhona v záhrade. Jahody potrebujú veľmi veľa slnka. Čím viac ho dostanú, tým budú jahody väčšie a krajšie. Dôležité je pri tom aj nezabudnúť na vlhkú pôdu okolo jahôd. Z tohto dôvodu sú rastliny väčšinou pestované v riadkoch, aby sa slnko dostalo do celého obvodu jahodovej rastliny.

Máte aj vy nejaké tipy na pestovanie krásnych jahôd? Budeme radi, ak sa o ne s nami a s našimi čitateľmi podelíte v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz