Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

6 tipov na skladovanie semien zo záhrady

rss

Ak ste sa rozhodli ponechať si tento rok semená z vlastnej záhrady, určite rozmýšľate, ako ich odložiť tak, aby sa im počas jesene a zimy nič nestalo. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi a iste ušetríte čas aj peniaze.

1.Dôkladne vysušte semená

Ak si vyberáte a uchovávate semená z vašej vlastnej záhradky, po vybratí z plodov ich rozprestrite na novinový papier, aby sa dôkladne vysušili. Ideálne je sušiť ich aspoň týždeň na suchom vzdušnom mieste. Pri sušení viacerých druhov semien naraz odporúčame poznačiť si druh priamo na novinový papier.

Semená môžete sušiť aj na kuchynských utierkach. Pokiaľ sa vám počas sušenia o utierku prilepia, nevadí – spolu s ňou ich stočte a odložte. Keď pôjdete na jar sadiť len otrháte utierku tak, aby ste oddelili jednotlivé semená a môžete sadiť.

2.Skladujte semená vo vzduchotesnom pohári 

Vysušené semená vložte do obálok, či papierových vreciek, na ktoré si poznačíte odrodu zeleniny alebo ovocia. Obálku alebo vrecko následne vložte do vzduchotesného pohára. Ak nechcete, aby vám semená v pohári zvlhli, vložte k nim vrecko so silica gélom alebo zabaľte 2 polievkové lyžice sušeného mlieka do papierovej vreckovky a tú vložte k semenám. 

3.Uskladnite semená na suchom a chladnom mieste 

Vlhkosť a teplo skracujú trvanlivosť semien, preto poháre s nimi skladujte výlučne na suchom a chladnom mieste. Semená môžete uskladniť aj v chladničke, kvôli vlhkosti ich však nikdy neskladujte v mrazničke.

4.Označte semená dátumom 

Ak si niektorý rok uskladníte viac semien, ako ste na jar schopní vysadiť, tak nevadí. Dôležité je skladovať spolu semená z každého roka a mať ich označené dátumom. Semená sú totiž životaschopné väčšinou okolo 3 rokov. Po tomto čase už nemusia vyklíčiť. 

5.Pripravte semená na pestovanie

Na jar, keď sa už chystáte vysiať priesady, vyberte potrebné množstvo semien do miestnosti, aby sa prispôsobili izbovej teplote. Počas tejto doby ich stále uchovávajte v zatvorenej nádobe, aby sa vlhkosťou nezlepili dokopy. 

6.Očakávajte niekoľko nevyklíčených semien 

Hoci budete pri vyberaní, sušení i skladovaní semien opatrní, precízni a starostliví, predsa sa môže stať, že niektoré semená nenaklíčia. Z tohto dôvodu vždy radšej vysejte viac priesad. 
 
Rada na záver: Semená sladkej kukurice a petržlenu majú veľmi nízke hodnoty klíčivosti, preto sa všeobecne neoplatí zbierať, sušiť a skladovať ich z vlastnej záhrady.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz