Jeseň je tu a spolu s ňou aj oranžová tekvica. Od tekvicových jadierok až po veľké okrúhle plody ju možno vidieť hádam všade. Navyše sa dá zjesť celá a na rôzne spôsoby. Tekvicu možno totiž konzumovať praženú, dusenú, varenú, pečenú a na sladko alebo na slano. S toľkými spôsobmi, ako možno pripraviť tekvicu, sa spájajú aj jej mnohé zdravotné prínosy, preto si ju môžete vychutnať naozaj bez výčitiek.
Tekvica má málo kalórií s vysokým obsahom živín
Nakoľko tekvica obsahuje 90% vody, patrí medzi nízkokalorické jedlá s množstvom prospešných živín. Tekvica obsahuje viac vlákniny ako kel, viac draslíka ako banány a navyše je plná horčíka, mangánu a železa. Je aj skvelým zdrojom vitamínu A, C a riboflavínu.
Bielkoviny v tekvici
Jedna priemerná porcia tekvica obsahuje 4% odporúčanej dennej dávky bielkovín. To môže byť dobrá správa pre tých, ktorí si chcú bielkoviny v strave navýšiť alebo nejedia mäso a potrebujú bielkoviny doplniť z inej stravy.
Tekvica chráni pokožku
Vlastnosti tekvice pomáhajú chrániť pokožku pred škodlivými UV lúčmi. Aj z toho dôvodu je tekvica obľúbenou ingredienciou v prírodných pleťových maskách a krémoch, ktoré zanechávajú pokožku čerstvejšiu a mladšiu. Ak si teda doma vyrábate krémiky alebo rozmýšľate, akú masku si pripraviť, siahnuť po tekvici vyzerá ako dobrý nápad.
Prečo je tekvica dobrá pre oči
Vitamín A, ktorý je prítomný aj v tekvici, je nevyhnutný pre dobré zdravie očí. Pomáha sietnici absorbovať a spracovať svetlo. V tekvici sa dokonca nachádza až 245% dennej dávky vitamínu A. Okrem toho sa v tekvici nachádzajú aj antioxidanty luteín a zeaxantín podporujúce zdravie oka.
Tekvica podporuje imunitu
Spomínané vitamíny A a C, ktoré sú v tekvici, pomáhajú chrániť organizmus aj pred infekciami, vírusmi a chorobami. Tekvicový olej môže tiež pomôcť v boji proti bakteriálnym a hubovým infekciám.
Tekvicou k zdraviu srdca
Draslík nachádzajúci sa v tekvici je skvelý pre srdce, pretože reguluje krvný tlak. Viaceré štúdie naznačujú. že spotreba správneho množstva draslíka je rovnako dôležitá pre hypertenziu a vysoký krvný tlak, ako aj pre minimalizáciu príjmu sodíka.
Na záver chceme pripomenúť, že ak si chcete vychutnať a využiť všetky priaznivé vplyvy tekvice na vaše zdravie, mali by ste siahnuť po poctivej celej tekvici, ideálne od domácich pestovateľov, namiesto rôznych náhrad, ktoré možno nájsť v obchode, nakoľko tie často obsahujú nevhodné pridané látky.