Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

6 dôvodov, prečo jesť tekvicu

rss

Jeseň je tu a spolu s ňou aj oranžová tekvica. Od tekvicových jadierok až po veľké okrúhle plody ju možno vidieť hádam všade. Navyše sa dá zjesť celá a na rôzne spôsoby. Tekvicu možno totiž konzumovať praženú, dusenú, varenú, pečenú a na sladko alebo na slano. S toľkými spôsobmi, ako možno pripraviť tekvicu, sa spájajú aj jej mnohé zdravotné prínosy, preto si ju môžete vychutnať naozaj bez výčitiek.

Tekvica má málo kalórií s vysokým obsahom živín

Nakoľko tekvica obsahuje 90% vody, patrí medzi nízkokalorické jedlá s množstvom prospešných živín. Tekvica obsahuje viac vlákniny ako kel, viac draslíka ako banány a navyše je plná horčíka, mangánu a železa. Je aj skvelým zdrojom vitamínu A, C a riboflavínu.

Bielkoviny v tekvici

Jedna priemerná porcia tekvica obsahuje 4% odporúčanej dennej dávky bielkovín. To môže byť dobrá správa pre tých, ktorí si chcú bielkoviny v strave navýšiť alebo nejedia mäso a potrebujú bielkoviny doplniť z inej stravy.

Tekvica chráni pokožku

Vlastnosti tekvice pomáhajú chrániť pokožku pred škodlivými UV lúčmi. Aj z toho dôvodu je tekvica obľúbenou ingredienciou v prírodných pleťových maskách a krémoch, ktoré zanechávajú pokožku čerstvejšiu a mladšiu. Ak si teda doma vyrábate krémiky alebo rozmýšľate, akú masku si pripraviť, siahnuť po tekvici vyzerá ako dobrý nápad.

Prečo je tekvica dobrá pre oči

Vitamín A, ktorý je prítomný aj v tekvici, je nevyhnutný pre dobré zdravie očí. Pomáha sietnici absorbovať a spracovať svetlo. V tekvici sa dokonca nachádza až 245% dennej dávky vitamínu A. Okrem toho sa v tekvici nachádzajú aj antioxidanty luteín a zeaxantín podporujúce zdravie oka.

Tekvica podporuje imunitu

Spomínané vitamíny A a C, ktoré sú v tekvici, pomáhajú chrániť organizmus aj pred infekciami, vírusmi a chorobami. Tekvicový olej môže tiež pomôcť v boji proti bakteriálnym a hubovým infekciám.

Tekvicou k zdraviu srdca

Draslík nachádzajúci sa v tekvici je skvelý pre srdce, pretože reguluje krvný tlak. Viaceré štúdie naznačujú. že spotreba správneho množstva draslíka je rovnako dôležitá pre hypertenziu a vysoký krvný tlak, ako aj pre minimalizáciu príjmu sodíka.

Na záver chceme pripomenúť, že ak si chcete vychutnať a využiť všetky priaznivé vplyvy tekvice na vaše zdravie, mali by ste siahnuť po poctivej celej tekvici, ideálne od domácich pestovateľov, namiesto rôznych náhrad, ktoré možno nájsť v obchode, nakoľko tie často obsahujú nevhodné pridané látky.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz