Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

6 dôvodov pre konzumáciu goji

rss

Dôvodov, prečo konzumovať goji (kustovnicu čínsku) je veľmi veľa. Nie nadarmo je totiž táto plodina považovaná za superpotravinu nielen v dnešnej dobe, ale už počas celých stáročí. Už tisíce rokov sa používa v tradičnej čínskej medicíne. Traduje sa, že tieto lahodné červené plody boli obľúbené starovekými himalájskymi mníchmi, ktorí ich používali na dosiahnutie meditácie, dlhovekosti a zvýšenie vitality. Aj dnes nám má goji čo dať a preto by sme ho mali zaradiť do svojho pravidelného jedálnička.

1. Navždy mladý

Hoci večnú mladosť a ani nesmrteľnosť konzumáciou goji nedosiahneme, môže nám pomocť spomaliť proces starnutia. Každý deň je naše telo vystavované voľným radikálom z rôznych zdrojov. Tieto zlúčeniny môžu vytvoriť poškodenie DNA na bunkách, čo prispieva k procesu starnutia. Najaktívnejšími bojovníkmi proti voľným radikálom sú antioxidnty, ktoré sú bohato obsiahnuté v goji. Goji bobule obsahujú aj cenné aminokyseliny a ďalšie minerály, ktoré pomáhajú regenerácii buniek. Potenciálnymi výhodami týchto zlúčenín sú pevnejšia koža, zníženie zápalu, výskytu vrások a pomoc pri hojení jaziev a slnkom poškodenej kože. 

2. Ochrana mysle

Plody goji sú účinné aj pri ochrane proti niektorým degeneratívnym poruchám mysle, ako je Alzheimerova choroba. Tieto vlastnosti goji sú spôsobené vysokou hladinou vápnika a vitamínov skupiny B obsiahnutých v ovocí.

3.Regenerácia svalov

Goji sa už po stáročia používa na podporu fyzickej sily a regenerácie svalov. Bobule kustovnice pomáhajú pri prevencii nadmernej produkcie a hromadenia kyseliny mliečnej tým, že zvyšujú krvný obeh a tok kyslíka v tele. Goji tiež podporujú zdravé fungovanie pečene, čo úzko súvisí so svalovou regeneráciou. Zdravá pečeň totiž eliminuje uloženú kyselinu mliečnu zo svalového tkaniva oveľa efektívnejšie, ako pečeň, ktorá je v zlom stave.

4. Zdravé srdce

Vitamíny a minerálne látky v bobuliach goji podporujú zdravie krvi a svalovú funkciu, čo priamo ovplyvňuje silu srdca. Okrem toho, štúdie ukázali, že antioxidačné látky v goji majú potenciál chrániť červené krvinky proti procesu, ktorý sa nazýva peroxidácia lipidov (degenerácia lipidov v bunkovej membráne), ktorý spôsobuje poškodenia buniek a je jednou z hlavných príčin ochorení srdca.

5. Zvýšenie energie

Vzhľadom na bohatý obsah vitamínov a minerálov v goji, ktoré pomáhajú zvýšiť metabolizmus, prispievajú plodiny goji aj k zníženiu účinkov chronickej únavy a zvýšeniu energetickej hladiny. 

6. Detoxikácia pečene

Goji obsahuje chemické zlúčeniny známe ako betaíny, ktoré znižujú tukové usadeniny v pečeni. Štúdie tiež preukázali že tieto zlúčeniny chránia pečeň pred toxickými chemickými látkami vážne poškodzujúcimi pečeň, ktoré sa často do tela dostávajú cez určité lieky na predpis alebo prostredníctvom pesticídov a herbicídov z potravín, ktoré nie sú organicky pestované.

Ako vidíte, bobule goji sú nielen chutnými plodmi, ale aj neuveriteľným zdrojom vitality a omladenia. Niet divu, že niektorí ľudia ho nazývajú aj zázračné ovocie.

Zdroj obrázka: foodmatters.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz