Leto je už dávno preč, jeseň tiež pomaly odchádza a nás čaká len studená zima. Okrem počasia sa v zime menia aj regály v obchodoch. Letné druhy ovocia a zeleniny striedajú iné druhy, ktoré však často prehliadame. V zime má totiž organizmus prirodzenú potrebu konzumovať ťažšie výdatnejšie jedlá, chce si spraviť „zásoby“.
Zdravé potraviny by sme však nemali opomínať ani v zime. Choroby sa vyskytujú častejšie a preto potrebujeme organizmus vzpružiť. Dôležitý je vitamín C, ktorý predovšetkým posilňuje imunitu (viac o vitamíne C a jeho dôležitosti si prečítate v tomto článku).
Okrem neho nesmieme zabúdať ani na vitamín E, ktorý ako účinný antioxidant pôsobí na tvorbu červených krviniek a podporuje rast svalovej hmoty. Ďalším antioxidantom je vitamín A. Pre telo je dôležitá aj kyselina listová, ktorá tvorí, obnovuje a stará sa o dobrú funkciu buniek v tele. No a aby sme dokázali všetky tie ťažké jedlá bez problémov stráviť a vylúčiť, potrebujeme dostatok vlákniny.
Ktoré druhy sú teraz na vrchole zrelosti?
Vybrali sme pre vás 5 druhov ovocia a zeleniny, ktoré môžete nájsť na pultoch obchodov celoročne, no práve v tomto jesenno-zimnom období sú na vrchole svojej zrelosti. To znamená, že práve oni nám dajú najviac vitamínov a telo najlepšie posilnia. Okrem toho, potešia sa aj vaše peňaženky. Keďže ich je dostatok, cena v porovnaní s inými časťami v roku automaticky klesá.
Ak nemáte radi surovú zeleninu či dokonca ani ovocie, inšpirovať sa môžete aj niektorými z priložených receptov :)
Reďkovka
V zime sa dá využiť mnoho druhov koreňovej zeleniny. Patrí medzi ne aj biela reďkovka. Je známa najmä vďaka vláknine, kyseline listovej a vitamínom C, E a K.
Koreňová zelenina je navyše veľmi tvrdá, čo dopomáha k tomu, aby si aj počas varenia dlhšie zachovala nutričné hodnoty. Bielu reďkovku možno využiť rôzne. Okrem studených šalátov sa dá uvariť v polievke, vypražiť, alebo si ju len tak položte na obložený chlebík.
Fenikel
Fenikel v obchodoch väčšinou prehliadame. Vyzerá ako kríženec jarnej cibuľky a zeleru, chutí podobne ako sladké drievko. Aj on je však zdrojom vitamínu C, vlákniny a kyseliny listovej.
Najlepší fenikel je vraj najemno nakrájaný a orestovaný do zmäknutia. Karamelizovaný fenikel je výborný napríklad k mäsu, surový sa hodí aj do šalátov. Vyskúšať môžete napríklad tento skvelý kapustovo-feniklový šalát s repou.
Ružičkový kel
Aj keď obchody ponúkajú ružičkový kel celoročne, ich hlavná sezóna je od jesene do polovice zimy. V tomto ročnom období ich teda kúpite omnoho lacnejšie. Sú veľmi dobrým zdrojom vitamínu C a vlákniny. Drobné ružičky obsahujú taktiež antioxidanty, ktoré majú mnoho zdravotných výhod.
Kel možno podávať na doslova milión spôsobov. Je vynikajúci ako príloha k jedlám alebo do polievok. My vám ponúkame recept na zimný šalát s jabĺčkami a orechmi.
Citrusy
Citrusy sú taktiež dostupné po celý rok, no ich hlavnou sezónou je zima. Vtedy sú na vrchole zrelosti. Pomaranče, mandarínky a grapefruity sú v zimných mesiacoch azda najobľúbenejšími ovociami. Telu dodajú vitamín C, A a taktiež vlákninu.
Okrem konzumácie „len tak“ ich môžete pridať do rôznych šalátov. Vyskúšajte napríklad tento pomarančovo – feniklový. Netradičné spojenie chutí, ktoré ale určite prekvapí. Pozitívne J
Granátové jablko
Hlavnou sezónou granátového jablka je taktiež neskorá jeseň až začiatok zimy. Je výborným zdrojom antioxidantov, beta – karoténu, draslíka a vitamínu C.
Semienka môžete konzumovať len tak samotné. Hodia sa aj do šalátov s bielym jogurtom alebo na horúce obilninové kaše. Prekvapivo sa hodia aj k mäsu. Stačí ich odšťaviť a pridať do sladkastej marinády či omáčky.
Vybrali ste si vašu dnešnú vitamínovú bombu? Napíšte nám, akým spôsobom sa snažíte prijať vitamíny v zime vy :)