Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

5 tipov na varenie s deťmi

rss

Pre deti je fascinujúce všetko, čo sa týka kuchyne a varenia. Sú prekvapené, keď sa zmrazené červené maliny zrazu v mixéri zmenia na ružové smoothie, ale aj vtedy, keď muffiny „nafúknu“ v rúre, či keď sa pri smažení zmení farba a konzistencia vaječného žĺtku. Tak sa chvíľa varenia pre deti stane nielen vzdelávacou, ale priam kúzelnou. Hoci je varenie s deťmi častokrát nepríjemné a časovo náročné, životné zručnosti, ktoré pri tejto činnosti vaše dieťa získa, istotne stoja za vynaložené úsilie. Na nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať päť tipov, ktoré odporúča matka štyroch detí od 5 do 12 rokov.

1.Použite svoje najostrejšie nože

Tupé nože sú v kuchyni oveľa nebezpečnejšie pre deti, ale aj dospelých, ako ostré. Prekvapuje vás tento fakt? Je to najmä kvôli tomu, že ostrým nožom prerežete jedlo hladko a ľahko, zatiaľ čo pri tupom noži musíte vynaložiť tlak a silu, čo často vedie k úrazom. Pri deťoch dávajte pozor najmä na tieto dve veci týkajúce sa bezpečnosti: sledujte deti, aby ich prsty boli v dostatočnej vzdialenosti od čepele noža a dovoľte deťom rozrezávať len predmety s rovným povrchom, ktoré ležia na pracovnej doske. Napríklad, ak sa rozhodnete nechať dieťaťu pokrájať cibuľu alebo jablko, rozrežte ich najprv na polovicu, položte na dosku a až tak ich dovoľte krájať deťom.

2.Obmedzte neporiadok

Upratovanie pracovného miesta je veľmi užitočným zvykom, ktorý môžu vaše deti nadobudnúť, ak ich budete k tomu povzbudzovať. Snažte sa teda obmedziť neporiadok v kuchyni tým, že budete deti vyzývať, aby si upratali po každej ukončenej čiastkovej práci. Samozrejme, mali by ste im ísť príkladom.

3.Nechajte deti olizovať varechy, lyžice, prsty

Nielenže je olizovanie predmetov, či prstov pre deti zaujímavé a zábavné, ale taktiež pomáha deťom zažiť a vychutnať si jedlo prostredníctvom všetkých zmyslov. Nechajte deti olízať mixér po šľahaní krému, vylízať im hrniec po uvarení pudingu, či ochutnať neslané a neocukrované jedlo. Veľmi zaujímavé je aj zistiť, koľko soli (alebo cukru) stačí, aby deťom jedlo chutilo. Budete možno prekvapení a do jedál budete môcť pridávať menej týchto pochutín. Nezabudnite deťom po olizovaní prstov pripomenúť, aby si umyli ruky.

4.Dovoľte deťom dotýkať sa všetkého

Naučte deti, odkiaľ jedlo pochádza a vyzerá nielen na pohľad, ale aj na dotyk. Nechajte ich objaviť, aký je rozdiel medzi surovým a vareným mäsom, zeleninou, či vajcami. Dovoľte im zmiešať rukami hmotu na fašírky alebo kysnuté cesto. Deti oveľa radšej vyskúšajú aj nové druhy jedál, ak budú môcť pomáhať pri ich príprave.

5.Nečakajte na vhodný čas

Nechajte deti pomôcť s prípravou obedu, či večere vždy, keď prejavia záujem. Nečakajte na vhodný čas a podmienky, pretože tie nebudú nikdy. Keď už naozaj nevládzete, či nestíhate, dovoľte dieťaťu pomôcť aspoň odmeraním, či pokrájaním nejakej suroviny, servírovaním na tanier, prípravou stola alebo prečítaním ďalšieho kroku v recepte.

Máte aj vy nejaké tipy a triky, ako a prečo je varenie s deťmi dobrou skúsenosťou alebo zážitkom? V čom vašim deťom varenie pomohlo? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach :).

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz