Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

4 spôsoby ako podoprieť paradajky

rss

Keďže paradajky sú od prírody plazivé, tak ani napriek vašim najlepšim záhradkárskym zručnostiam sa vám nepodarí udržať ich stonky vzpriamené. To však neznamená, že by ste ich mali nechať plaziť sa kdekoľvek. Hoci paradajky v tomto období ešte nie sú tak vyrastené, aby potrebovali podoprieť, je dobré byť pripravený. 

Prečo podoprieť paradajky

Paradajky sa podopierajú najmä kvôli ich náchylnosti na choroby a pre získanie lepšej kvality plodov. Pri vyberaní podopierky sa teda snažte vybrať takú, ktorá ich nielen zodvihne zo zeme, ale aj umožní dobrú cirkuláciu vzduchu. Nielenže tak budú vyzerať vaše paradajky úhľadnejšie, ale budú aj lepšie rásť a mať viac plodov.

Drevené palice

V čase výsadby paradajok k nim môžete nainštalovať drevené tyče s výškou aspoň 1,5 metra. Ako budú paradajky postupne rásť, stačí, ak budete ich stonky priväzovať o tyč špagátom alebo prúžkami tkaniny.

Drevené "trojnožky"

Pokiľa žijete a pestujete paradajky vo veterných regiónoch, odporúčame vám použiť na prichytenie paradajok drevené "trojnožky". Pokiaľ ste čo i len trochu zruční, zvládnete vyrobiť takúto trojnožku z vetiev dreva, konárikov alebo iných materiálov a stanú sa nielen funkčnými, ale aj okrasnými prvkami vašej záhrady. Jednoducho tri paličky dreva (alebo iného materiálu) aspoň 2,5 metra dlhých na jednom konci zviažte dokopy a nezviazané konce zapichnite pevne do zeme okolo paradajkovej rastliny. 

Natiahnutý špagát

Špagát, natiahnutý na drevených kolíkoch vodorovne medzi paradajkovými rastlinami, vám môžete taktiež dobre poslúžiť ako úchytka pre plazivé stonky paradajok. Na konci sezóny ho môžete len odstrihnúť a rastliny použiť ako kompost.

Klietky 

Valcové alebo štvrocové drôtené klietky tiež udržia paradajky vo vzpriamenej polohe a to dokonca bez toho, aby bolo potrebné ich viazať. Takúto klietku si môžete jednoducho podľa obrázka v galérii vyrobiť aj sami.

Veríme, že sme vás inšpirovali ;). Ak máte nejaký iný, lepší spôsob podpery paradajok, budeme radi, ak sa oň s nami a s našimi čitateľmi podelíte v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach. 

 

Zdroj obrázkov: goodhousekeeping.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz