Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

4 najbežnejšie chyby pri servírovaní šampanského

rss

Na staré zvyky sa ťažko zabúda a práve tie nám veľakrát neslúžia k dobru, ale skôr naopak. Rovnako je to aj pri servírovaní a pití šampanského. Ak si ho teda chcete nielen na Silvestra, ale aj po iné dni vychutnať tak, ako má naozaj chutiť, skúste sa vyvarovať týmto 4 najbežnejším chybám, na ktoré upozorňujú aj experti na tento slávnostný mok.

Šampanské je servírované príliš studené

Jednou z najčastejších chýb je práve to, že šampanské je podávané príliš chladné. Do chladničky by ste ho mali vložiť ideálne večer pred servírovaním. Nemalo by sa tam skladovať dlhší čas, pretože inak môže šampanské stratiť svoju chuť. Otvárať by ste ho mali vychladené, ale potom ho už len položiť na stôl a dolievať do pohára. Vtedy má šampanské najlepšiu chuť. Nejaké bublinky z neho vyprchajú a vy si môžete vychutnať všetky nuansy chutí, ktoré tento sekt má. Šampanské by ste nemali nechávať v nádobe s ľadom.

"Vybuchnutý" uzáver šampanského

Žiaden odborník na šampanské by nikdy neotvoril tento mok takým spôsobom, že by nechal uzáver "vybuchnúť". Nebuďte teda hrdinami ani vy. Hoci to vyzerá zaujímavo, každý someliér si vždy dá palec cez uzáver a pustí ho až keď je šampanské otvorené. 

Nakláňanie pohára pri nalievaní

Hoci mnoho ľudí, aj someliérov, nalieva šampanské do nakloneného pohára, skúste sa vyvarovať aj tejto chyby. Správne by sa šampanské malo nalievať do pohára stojaceho na stole. Nalievať by ste ho mali veľmi pomaly a mali by ste sa snažiť zachytiť pri nalievaní steny pohára. Taktiež by ste nemali šampanské nalievať na viackrát. To sa vám podarí, ak ho budete liať skutočne pomaly.

Naplnenie pohára až po okraj

Pohár so šampanským by mal vždy byť plný len do štvrtiny. Je to kvôli tomu, že tak šampanské zostane po celú dobu chladné. Totiž, šampanské by ste po správnosti mali piť pomaly a tak, keby bol pohár so sektom plný, spodok pohára by bol teplejší ako vrch, a tak by ste si nemohli dosiahnuť zážitok z pitia tohto výnimočného nápoja. Lepšie je teda dopĺňať častejšie pohár.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz