Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

4 dôvody, prečo pridať jahňacie mäso do svojho jedálnička

rss

Jahňacie mäso je zaradené medzi červené mäso, o ktorom sa často hovorí, že nie je až také zdravé, ako biele. Avšak mäso z jahňaťa odchovaného na tráve je vynikajúcim zdrojom proteínov a životne dôležitých živín, ako je železo, zinok, selén a vitamín B12, preto vám odporúčame pridať ho na váš jedálny lístok.

Rozdiel medzi jahňacím a baraním mäsom

Jahňacina a baranina sú druhy mäsa pochádzajúceho z jedného druhu zvieraťa - z oviec domácich (Ovis aries). Aký je medzi nimi rozdiel? Odlišnosť tkvie vo veku. Mláďa ovce do jedného roku sa nazýva jahňa a mäso, ktoré pochádza od takýchto oviec je jahňacina. Mäso od ovečiek, či baranov nad jeden rok sa nazýva baranina (občas ovčina).

4 top výhody konzumácie jahňaciny

1. Jahňacina je vynikajúcim zdrojom železa

Ako červené mäso, obsahuje jahňacina oveľa viac železa ako biele kuracie mäso, či ryby. Navyše je to živočíšny zdroj železa, čo znamená, že je to železo oveľa jednoduchšie stráviteľné pre organizmus ako železo z rastlinných zdrojov. Kvôli tomu sa jahňacie mäso odporúča na zlepšenie a prevenciu voči nedostatku železa a pri príznakoch anémie.

2. V jahňacine sú vitamíny skupiny B

Štúdie ukazujú, že v súčasnosti až 39% populácie trpí nedostatkom vitamínu B12. Jahňacie mäso by mohlo tento nedostatok u ľudí nahradiť. Len 100 gramov tohto mäsa pokryje takmer polovicu dennej potreby tohto vitamínu u človeka.

Navyše jahňacina obsahuje i ďalšie vitamíny skupiny B, vrátane vitamínu B6 (niacínu), B2 (riboflavínu) a B5 (kyseliny pantoténovej). B vitamíny sú v našom tele zodpovedné za správnu funkciu nervovej sústavy a nervových buniek.

3. Konzumácia jahňaciny podporuje imunitný systém

Ako sme už v úvode spomínali, jahňacina je bohatým zdrojom zinku. Táto živina je v našom tele nevyhnutná pre správne fungovanie imunitného systému, napomáha pri hojení rán, syntéze DNA a bielkovín, ako aj pri raste a vývoji detí. Konzumácia jahňaciny nám teda napomáha udržať optimálnu hladinu zinku v našom tele.

4. Jahňacina je bohatým zdrojom zdravých tukov a omega-3 mastných kyselín

Jahňacina obsahuje tuk, ale väčšinu tohto tuku tvoria zdravé protizápalové omega-3 mastné kyseliny. V skutočnosti jahňacina obsahuje viac omega-3 mastných kyselín, ako toľko propagované hovädzie mäso.

Navyše pokiaľ je jahňa odchované väčšinou na tráve a sene, jeho mäso je tiež zdrojom kyseliny linolovej, ktorá napomáha pri spaľovaní škodlivých tukov, pri tvorbe svalovej hmoty a môže byť nápomocná aj pri liečbe rakoviny (najmä rakoviny prsníka).

Tak čo, presvedčili vás tieto výhody a zaradíte jahňacinu na svoj jedálniček?

 

Zdroj: draxe.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz