Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
16%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
44%
Blízkosť predajne
9%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

3 tipy na tradičné pochutiny

rss

Zákusky, koláče a cukrovinky sú tu s nami už tisíce rokov, ešte pred storočím však boli do značnej miery výsadou majetnejších vrstiev. Vyskúšajte si niekoľko jednoduchých receptov na vtedajšie tradičné zákusky a cukrovinky.

 

 

 

 

Recept č. 1: Mandľové praclíky

1.      Zamiesime praclíkové cesto z 10 dkg múky, 10 dkg masla, 6 dkg práškového cukru a 8 dkg bielených mletých mandlí.

2.     Pridáme do cesta (a zamiesime) 2 žĺtky.

3.     Odoberáme kúsky cesta a vytvarujeme z nich malé praclíky. Tieto ukladáme na plech.

4.     Praclíky potrieme bielkom, zľahka posypeme kryštálovým cukrom a pečieme v rúre.

Recept č. 2: Albertove keksy

1.      Zamiesime cesto z nasledovných surovín: 14 dkg masla, 28 dkg cukru, 4 celé vajíčka, troška sódy bikarbóny („na špic noža“) a hladkú múku podľa potreby aby sa dalo vypracovať hladké cesto.

2.     Cesto vyvaľkáme a formičkou na pagáče z neho narobíme tenké kolieska, ktoré troška popicháme vidličkou aby vznikol jednoduchý vzor.

3.     Pečieme v rúre pri miernej teplote.

Recept č. 3: Srnčí chrbát

1.      Cesto: trieme dôkladne (napr. lyžicou v mise) asi 30 minút 28 dkg práškového cukru s 15 žĺtkami, potom pridáme a zamiešame ešte 28 dkg mletých mandlí, omrvinky :) z 2 rohlíkov, troška strúhanej citrónovej kôrky, mletých klinčekov a škorice, 3 tabličky mletej čokolády a sneh z 10 bielkov.

2.     Formu na srnčí chrbát (alebo inú podlhovastú formu) vymastíme a posypeme múkou.

3.     Pečieme v rúre asi 45 minút. Z formy vyberáme až po vychladnutí.

Dobrú chuť..!

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz