Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

12 tipov na pestovanie v skleníku a fóliovníku

rss

Využívate pri pestovaní vlastný skleník alebo fóliovník, prípadne ho ešte len plánujete? Tak si prečítajte ako zvýšiť výnosy a lepšie využiť dostupný priestor na pestovanie rastlín.

1/ Na 1 m2 plochy počítajte maximálne s 2 veľkými (kolíkovými) alebo 5 menšími (kríčkovými) paradajkami.

2/ Paradajky ani vo fóliovníku NIKDY nepolievajte na listy. Pri hnojení sa zamerajte najmä na dostatok draslíka a fosforu.

3/ Ak máte časť fóliovníka alebo skleníka čiastočne zatienenú (napr. inou stavbou), je to pre paradajky ideálne miesto.

4/ Počítajte s tým, že paradajka korení do veľkej hĺbky (cca do 60 cm). Zálievku do hĺbky doplnkovo zabezpečíte napr. dierkovanou trubkou (alebo plastovou fľašou bez dna) zakopanou tesne popri koreňoch, do ktorej budete liať vodu.

5/ Spodné vetvičky paradajke odštiknite, okrem iného tým získate priestor na pestovanie ďalšej zeleniny pomedzi pomedzi paradajky.

6/ Papriku a paradajky nevysádzajte blízko seba – ak máte malý skleník či fóliovník, bude lepšie ak tam vysadíte len jeden z týchto druhov zeleniny a pre ten druhý postavíte samostatný skleník alebo fóliovník.

7/ Paprika si v skleníku / fóliovníku vyžaduje hnojenie cca raz za týždeň. Kúpte jej organicko-minerálne hnojivo pre papriku s obsahom rohoviny, počas vegetácie liadok. Pre papriku sú vhodné aj tekuté hnojivá aplikované na list (Harmavit).

8/ Uhorky sa takisto neznášajú s paradajkami – preto použite riešenie uvedené v bode č. 6, nesaďte uhorky a paradajky vedľa seba do uzatvoreného priestoru skleníka či fóliovníka.

9/ Uhorky si vyžadujú pomerne vysokú vlhkosť vzduchu (cca 90 %), sú náročné na zálievku. Na poludnie uhorkám pri nedostatočnej zálievke a vlhkosti vzduchu rýchlo vädnú listy (na prudkom slnku), nikdy ich v takej chvílu nešokujte rýchlym zaliatím studenou vodou. Polievajte ich odstátou vodou ku koreňu, NIKDY nie na list.

10/ Na 1 m2 vysaďte maximálne 3 uhorky, pretože vytvárajú pomerne rozsiahly a hustý porast. Miesto, kde majú koreň si označte paličkou aby ste ho neskôr pri polievaní našli. Ak je to možné, uprednostnite v skleníku a fóliovníku vertikálne pestovanie uhoriek.

11/ Okrem klasickej zeleniny skúste umiestniť do skleníka alebo fóliovníka aj vinič. Poslúži nielen ako dobrá krycia rastlina (chrániaca zeleninu pred prílišným úpekom), ale ochotne vám v teplom, vlhkom a chránenom prostredí prinesie peknú úrodu hrozna.

12/ Pôdu v skleníku a fóliovníku nechajte pôdu na zimu dôkladne vymrznúť a zasnežiť. Po skončení sezóny zložte niekoľko dielikov skla alebo fóliu a pôdu nahrubo zrýľujte. Zapracujte do nej dobrý maštaľný hnoj, ktorý bude v ďalšom roku základom novej úrody.

 

PS: tešíme sa na vaše nápady, skúsenosti a pripomienky v komentároch :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz