Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

10 skvelých tipov, ako vaša zelenina a ovocie vydrží dlhšie

rss

Ovocie a zelenina sú pre zdravý životný štýl jednoducho nenahraditeľné. Udržať ich čerstvé však dá veľa námahy. Azda každý z nás pozná ten pocit, keď sa pozrie na sčernený banán, ktorý práve kúpil. Ovocie a zelenina sa kazia veľmi rýchlo, obzvlášť v teple. Ako na to? Poradíme vám!

1. Zrelé banány skladujte v chladničke

Aj keď sa hovorí, že ovocie by sa v chladničke nemalo skladovať, nie je to tak. Ak dáte do chladničky zrelé banány, chladný vzduch spomalí proces premeny škrobov na cukry, čo znamená, že nebudú ďalej zrieť. Ak aj v chladničke nájdete sčernené banány, nič sa nedeje. Je to len zvonka, zdnuka sa im nestane nič.

2. Na jablká položte mokrý obrúsok

Jablká uložte do priehradky na ovocie v chladničke a položte na ne mokrý papierový obrúsok. Ten udrží jablkám ich prirodzenú chrumkavosť.

3. Šťavnaté pomaranče omnoho dlhšie

Pomaranče ostanú pri izbovej teplote čerstvé okolo týždňa. Ak ich uložíte do chladničky, ich čerstvosť sa predĺži o niekoľko týždňov.

4. Zemiaky aj cesnak prežijú až do zimy

Zemiakom sa najlepšie darí v tmavej studenej miestnosti s teplotou okolo 4 – 5°C. Najlepšie sú na to teda pivnice alebo prevzdušnené špajze. Podobne ako zemiakom sa v tmavých suchých miestach darí aj cesnaku. V chlade vydrží oveľa dlhšie než pri izbovej teplote.

5. Citróny v sáčku

Mimo chladničky vydržia citróny okolo siedmych dní. Ak ich však dáte do uzatvárateľného vrecka a uložíte do chladničky, vydržia až 4x dlhšie.

6. Čo s paradajkami?

Paradajky je najlepšie uskladňovať mimo chladničky. Sú citlivé na chlad a ľahko v nej môžu stratiť vlhkosť, štruktúru a chuť.

7. Oddeľujete ovocie a zeleninu

Vedeli ste, že väčšina ovocia vylučuje etylén? Práve on zapríčiňuje rýchlejšie dozrievanie ovocia. Využiť to môžete tak, že k dozretému ovociu uskladníte ešte nie celkom dozretú zeleninu. Ak však napríklad uložíte prezrievajúce ovocie s čerstvou zeleninou či iným čerstvým ovocím, zapríčiníte jeho rýchlejšie zretie či až prezrievanie.Dávajte si teda pozor, čo s čím uskladňujete.

8. Papriku nakrájať

Ak hľadáte spôsob, ako uskladniť papriku, pokrájajte ju, dajte do uzatvárateľného vrecka a uložte do mrazničky. Tak vám vydrží najdlhšie.

9. Bobule

Všetky bobuľky, od ríbezlí, čučoriedok až po maliny sú tzv. krehké ovocie. Nemali by sa teda veľmi presýpať či ukladať vo veľkých množstvách na seba, aby sa nepoškodili. Najlepšie je ich porozkladať napr. do pekáča. Kto však má doma toľko miesta, aby ich takto mohol skladovať? Najlepšou alternatívou je teda skladovať ich v plastovej nádobke.

10. Zelená zelenina

Zelená zelenina ako zeler, brokolica či šalát vydržia najdlhšie v chladničke, obalené potravinárskou fóliou.

Pamätajte, že nie všetko ovocie a zelenina vydrží rovnaký čas. Brokolica, banány, jahody či huby vydržia najmenej. Oproti tomu napríklad pomaranče, paradajky či špenát môžete skladovať oveľa dlhšie. Pri nákupoch teda rozmýšľajte, čo skutočne potrebujete, aby ste zbytočne nekupovali a potom nevyhadzovali. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz