1. Extra panenský olivový olej
2. Strukoviny
Hoci odborníci na potravu neustále zdôrazňujú dôležitosť strukovín v strave, na našom jedálničku sa naďalej nevyskytujú dosť často. Strukoviny patria medzi výborný zdroj bielkovín a vlákniny. Vzhľadom na ich priaznivú cenu a pomerne rýchlu a jednoduchú prípravu by nemali chýbať vo vašich zásobách potravín.
3. Biely jogurt
Biely jogurt neobsahujúci veľa cukru a tuku je výbornou nízkokalorickou náhradou majonézy, či tatárskej omáčky. Využiť sa dá v rôznych šalátoch, ale aj omáčkach, marinádach, či ako desiata.
4. Med
Pravý med od poctivého včelára je dobrý doslova na všetko. Možno ním nahradiť cukor, dá sa pridať do omáčok, dresingov, marinád, jogurtu, čaju, kávy. Môžu sa ním potierať rany a výborný je aj na opary.
5. Vajcia
Vajcia sú výbornou potravinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti z viacerých dôvodov. Jedným je to, že vajce sa pridáva takmer všade- do koláčov, majonéz, cestovín. Ďalším dôvodom je, že konzumácia vajec človeka na dlhšiu dobu zasýti. No a pripraviť si ich môžete na viacero spôsobov- na mäkko, na tvrdo, ako praženicu, či omeletu.
6. Morská soľ
Ak ju ešte vo vašej domácnosti nepoužívate, tak vám odporúčame ju vyskúšať. Je síce o niečo drahšia ako obyčajná soľ, ale má oveľa vyšší obsah minerálou, čo z nej robí zdravšiu alternatívu kuchynskej soli.
7. Čerstvé bylinky
Väčšina z nás používa v kuchyni bylinky, ktoré si nakúpime v obchode- vysušené, zabalené vo vrecúškach, doplnené soľou, či inými ochucujúcimi látkami. Netvrdíme, že je to zlé, avšak čerstvé bylinky majú oveľa prenikavejšiu chuť, vôňu a obsahujú viac antioxidantov bez extra kalórii. To je dôvod, prečo by nemali chýbať v žiadnej kuchyni.
8. Ryža a cestoviny
Ryža a cestoviny patria medzi základné potraviny varené ako príloha k rôznym jedlám, ale aj samostatne. Navyše príprava ryže i cestovín je jednoduchá a rýchla.
9. Kvalitné mäso
Pokiaľ nepatríte medzi vegánov, či vegetariánov, nemalo by vo vašich zásobách potravín chýbať ani kvalitné mäso. Dôležitými ukazovateľmi kvality mäsa sú jeho vek, farba, zápach, ale aj prostredie a spôsob chovu zvierat.
10. Čokoláda
Chuť na niečo sladké pozná každý z nás. Ako ju zahnať a pritom si zdravo zamaškrtniť? Výbornou alternatívou k rôznym nezdravým a vysokokalorickým cukrovinkám je tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa.
Máte ďalšie tipy na potaviny, ktoré by nemali v našich zásobách chýbať? Podeľte sa s nimi v komentároch pod článkom alebo na našom facebooku.