Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zdravší život bez pšenice?

rss

Pšeničné výrobky sú obľúbenou súčasťou našej stravy. Cereálie považujeme za zdraviu prospešné, chlieb a rohlíky jednoducho máme radi a konzumujeme ich denne. Koho z nás by napadlo, že by pšeničné dobroty mohli mať pre človeka nepriaznivé zdravotné dôsledky?

Život bez pšenice

Kniha Wiliama Davisa „Život bez pšenice“ sa stala svetovým bestsellerom, vyvolávajúcim vzrušenú celosvetovú diskusiu o zdravotných účinkoch obilnín na ľudský organizmus. Davis obviňuje naše moderné, absurdne prešľachtené odrody pšenice (a pšeničné výrobky) z doslova zničujúcich účinkov na ľudský organizmus – a to od hlavy až po päty. Upozorňuje na súvislosti medzi stúpajúcou konzumáciou pšeničných produktov a tzv. pšeničným bruchom, celiakiou, cukrovkou 2. typu, hladinou cholesterolu v krvi, kožnými problémami, vypadávaním vlasov, sivým zákalom, predčasným starnutím, ochoreniami srdca, mozgu a ďalších orgánov.

Má Wiliam Davis pravdu?

Davis uvádza vo svojej knihe celý rad zaujímavých argumentov a informácií. Nie je sám, kto bojuje za vyradenie pšeničných výrobkov z jedálnička. Pšenici je vytýkaný napríklad obsah lepku – lepok je toxická bielkovina, ktorá môže vyvolávať zápalové procesy, neplodnosť a celý rad nepríjemných zdravotných problémov aj u zdanlivo zdravých ľudí, ktorí oficiálne „nepotrebujú“ bezlepkovú diétu. Ďalším prírodným toxínom v pšenici a pšeničných klíčkoch sú lektíny, ktoré narúšajú sliznice tráviaceho traktu či dokonca môžu prispievať k upchávaniu krvného riečiska.

Priveľa cukru v obilných výrobkoch

Akoby toho nebolo dosť, pšeničné výrobky často obsahujú značné množstvo rafinovaného cukru – uvádza sa napríklad, že balený chlieb obsahuje na jeden krajec až 2 gramy cukru. A samozrejme pšeničné cestoviny, biely chlieb a biele pečivo patria medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom. To samo o sebe by malo postačiť ako dôvod k ich obmedzeniu alebo úplnému vyradeniu zo stravy – ak má Davis pravdu, po vylúčení pšenice zo stravy by malo nasledovať celkové zlepšenie zdravotného stavu a dokonca samovoľná strata niekoľkých kilogramov nadváhy. Namiesto toho tvoria pšeničné produkty základ jedálnička veľkej časti našej populácie...

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz