Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zaveste si svoju záhradku

rss

Závesné záhrady sa stávajú čoraz častejšie súčasťou našich obydlí. Vlastnú záhradku si teraz môžete vytvoriť aj na vlastných balkónoch alebo fasádach domov vďaka závesným kvetinovým taškám či tubám.

Všetky priestory, na ktoré sa dajú tieto tašky a tuby umiestniť nám môžu byť pastvou pre oči.

Praktické a jednoduché

Nie všetko musí byť komplikované. Pri závesných záhradách spojíme praktickosť a jednoduchosť.  Závesné nádoby sú ušité z rovnakého materiálu ako sú zakrývacie plachty, teda z pleteného polyprepylénu.

Taška alebo tuba?

Rozdiel medzi taškou a tubou je jednoduchý. Tašky majú plochý strih, aby sa dali zavesiť ku stene, plotu alebo nejakej rovnej ploche. Tuby sú okrúhle, aby sme do nich mohli vysádzať z každej strany.

V plachtách sú vytvorené odtokové otvory na dne a na vysadenie prierezy v tvare písmena X.  Na týchto miestach môžeme zasadiť okrasné aj úžitkové priesady.

Vrecká môžete v záhradkárskych potrebách rýchlo prehliadnuť, keďže ide o „plátenú tašku“.

Nenechajte ich prázdne

Vhodnou zmesou do tašiek a túb je ľahká zemina, ktorú môžeme zakúpiť ako substrát.

Aby ste sa vyhli presychaniu substrátu, vhodným riešením je odkyslená rašelina s dávkou živín.  Ako osvedčenú voľbu môžete použiť záhradnícky substrát B s aktívnym humusom.

Po naplnení a dôkladnom utrasení  (aby sa substrát dostal do každého rohu) vložte do tašky alebo tuby zavlažovaciu trubicu.  Tá zabezpečí rovnomerné zavlažovanie.

Dôsledné vysádzanie

Nemusíte sa báť, že by vyrezanými otvormi substrát vypadával. Sú narezané tak, aby ho udržali na svojom mieste. 

Veľkosť priesad je kvôli otvorom obmedzená.  Ideálne sú priesady veľkosti 3x3 alebo 4x4 cm a dobre vyvinutým koreňovým systémom.  Priesady vložíte cez otvory do substrátu a pritlačíte substrát ku koreňom, aby sa prepojilo okolie s koreňovými zátkami.  Substrát poriadne zalejte vodou, aby zem „uľahla“. Poslednú sadenicu zasaďte hore, do otvoru na plnenie.

Najatraktívnejšou voľnou sú pre väčšinu ľudí letničky s mäkkými stonkami.  Vďaka žiarivým kvetom ulahodia každému oku.

Zasadiť si môžeme begónie, petúnie, fialky, netýkavky alebo sirôtky. Ideálne je kombinovať nie len farby, ale aj rôzne veľkosti – drobnokveté rastliny s veľkokvetými. Fantázii sa medze nekladú.  Začať môžete so známymi rastlinkami, a postupne pridávať a skúšať nové druhy.

Bylinky

Do tašiek a túb si nemusíte nasadiť len krásne farebné kvety, ale môžete aj bylinky.  Miesto, kde ich pestujete vám bude vďaka nim voňať.  Pri pestovaní byliniek je dôležité,  aby substrát prepúšťal vlhkosť.

Aby ste vytvorili bylinkám čo najlepšie podmienky, do substrátu primiešajte v podiele 1:1 aj antuku, liopor alebo iné ľahčené kamenivo.

Nevýhodou byliniek je nutnosť každoročného vysádzania. Bylinky v závesných taškách a tubách nedokážu prežiť zimu.

Visiace pochutiny

V závesných taškách a tubách nemusíte pestovať len okrasné kvety alebo bylinky. Môžete si vypestovať vlastné jahody alebo dokonca hrach.  Pri zasadení stálerodiacich jahôd druhu Mara de Bois si môžete ich sladkú chuť vychutnávať počas celej sezóny.  Vhodnou rastlinou je aj cukrový hrášok, použiteľných je niekoľko odrôd.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz