Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Záhrada v júli

rss

Júl je mesiac, kedy by ste už mali mať všetko vysadené :) a ide najmä o udržiavanie ovocných stromkov a zeleniny v dobrej kondícii a v raste. Prvú úrodu by ste už mali mať na stole (fóliovníkové uhorky, maliny, jahody, mrkvu, karfiol, reďkovku, cuketu, hrach, dokonca aj prvú papriku či marhule). To však neznamená, že sadiť nové plodiny sa už neoplatí. Začiatok júla je ešte stále vhodný k výsevu kalerábu, karfiolu, hlávkového šalátu a póru, ale aj kapusty (poľnej a čínskej), červenej repy či hrášku. V júli možno presádzať jahody alebo (čím skôr) vysadiť neskoré odrody zemiakov.

V júli začína paradajková sezóna. Ak si chcete dopriať prvé tohtoročné paradajky čo najskôr, môžete ich obrať už keď sa žltnú a nechať ich dozrieť niekde na slnečnom mieste. Pre rýchlejšie dozrenie k nim pridajte pekné jabĺčko. Júl je tiež obdobím zberu cibule a cesnaku na uskladnenie. Cibuľa sa zberá akonáhle začnú žltnúť vňate, nechá sa presušiť na mieste chránenom pred dažďom a uskladní v bedničkách. Všeobecne sa odporúča pri dlhodobom uskladnení odkrútiť či odrezať vnať. Pri uskladnení dobre vysušenej cibule len na pár týždňov či mesiacov to ale väčšinou nie je potrebné.

Cesnak sa po zbere najlepšie uskladňuje klasickým spôsobom, teda zviazaný do vencov. Pri cesnaku vňať nikdy neodstraňujeme. V júli už cibuľu a cesnak nehnojíme a nepolievame, práve preto aby pekne dozreli. V tomto mesiaci však treba ukončiť aj hnojenie stromov, aby drevo stihlo do zimy vyzrieť a v zimých mesiacoch nenamrzlo.

Tip na júlové postreky: pri problémoch s múčnatkou a hubovitými chorobami, a na celkovú podporu kondície rastlín sa úspešne používa postrek prípravkom Bioton. Je to bio postrek šetrný k prírodnému prostrediu, zložený výhradne z potravinárskych surovín. Aplikuje sa na jablone, uhorky, egreš, ríbezle, rajčiny, tekvice, šalát, zemiaky, vinič a niektoré ďaľšie úžitkové či okrasné rastliny. Zároveň eliminuje vošky a ďalších drobných škodcov. Účinnou látkou je stolný repkový olej s lecitínom.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz