Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Z čoho sa skladá to, čo jeme?

rss

 

Kvalita potravín v obchodoch nie len na Slovensku, ale aj v celej EÚ je daná zákonmi. Tie nám určujú maximálne povolené množstvá "škodlivých" látok a minimálne množstvá zložiek, aby výrobok mohol byť označovaný príslušným názvom (napr. minimálne množstvo kakaovej sušiny aby výrobok mohol byť označený ako "čokoláda").

Výrobky z ovocia a zeleniny

Aj na Slovenskom trhu existujú výrobky, ktoré sú zo spracovaného ovocia alebo zeleniny. Delíme ich podľa podielu surovín, ktoré obsahujú. Dobrým príkladom sú džemy a gaštanové pyré. "Extra džemy" musia obsahovať minimálne 450 g ovocia na 1kg džemu, pri klasických džemoch stačí, aby bol podiel ovocia 350g/1kg džemu. 380g gaštanového pyré by malo byť obsiahnuté v 1kg daného výrobku. 

Mlieko 

Mlieko, pri ktorom nie je napísaný druh hospodárskeho zvieraťa z ktorého pochádza, je z pravidla kravské.  Výrobky z ovčieho alebo kozieho mlieka musia byť príslušne označené. Pri mlieku musí byť označené množstvo tuku ktoré obsahuje. Používame aj označenia  polotučné, plnotučné, nízkotučné alebo gazdovské mlieko, ktoré je bez úpravy tuku.  Množstvo tuku na obale je vyjadrené v hmotnostných percentách.  Pri mliečnych výrobkoch, akými sú napríklad syry, musí byť uvedený spôsob ich úpravy - sušenie, parenie, údenie...

Výrobky z mäsa

Minimálny podiel mäsa sa líši podľa druhu výrobku. Najväčší minimálny podiel mäsa by mali obsahovať Bratislavské alebo jemné párky - až 50%. O niečo menej mäsa obsahujú spišské párky - minimálne 45% a špekáčky 40%. Bôčiková nátierka musí mať minimálny obsah mäsa 35% a pečeňová paštéta 25%. Šunky  sú delené špeciálne - podľa množstva čistých svalových bielkovín. Ich najvyšší podiel má šunka špeciál, za ňou nasleduje výberová a najmenší podiel má šunka štandard.

Prísady v potravinách

Prísady v potravinách môžeme rozdeliť na prírodné (výťažky z húb a rastlín), prírodne identické ( umelo vytvorené látky, ktoré sa bežne vyskytujú v prírode) a umelé (chemicky vytvorené látky, ktoré sa v prírode nevyskytujú). 

Podľa jednotlivých funkcií, ktoré vo výrobku zastávajú, ich môžeme rozdeliť na farbivá (dodávajú výrobku farbu), konzervačné látky (udržujú potraviny dlhšie "čerstvé", sterilizované, prírodné alebo čerstvé výrobky, detské výživy, maslá, múka, med a podobne nesmú konzervačné látky obsahovať), stabilizátory a emulgátory (zabezpečuje premiešanie látok v potravinách a udržanie premiešaného stavu), regulátory kyslosti (navodzujú kyslosť potravín), antioxidačné látky, želírovacie a zahusťovacie  látky, tráviace soli, látky na zvýraznenie chuti a baliace plyny. 

Kde nie sú umelé prísady?

Každý spotrebiteľ sa môže rozhodnúť, či bude kupovať výrobky s umelými prísadami alebo sa im vyhne. Jednou  z možností je kupovať výrobky priamo z dvora. K výrobkom bez umelých prísad patria aj v obchodoch zakúpiteľné "bio" výrobky a základné potraviny (napríklad biely jogurt). Pred kúpou si treba prečítať zloženie výrobku, a podľa toho sa rozhodnúť. 

 

Jednotlivé prídavné látky, ktoré môžu byť obsiahnuté v potravinách, nájdete na http://www.svps.sk/potraviny/informacie_p.asp. 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz