Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vypestujte si zeler vo vašej záhradke

rss

Spolu s mrkvou a petržlenom patrí k najpoužívanejším koreňovým zeleninám. V tomto článku vám poradíme, ako si túto zeleninu môžete dopestovať vo vašej záhrade. V našich podmienkach sa najčastejšie stretneme s pestovaním zeleru buľvového. Veľké podzemné buľvy môžeme konzumovať surové alebo v rôznych tepelných úpravách.

S pestovaním zeleru listového sa môžeme stretnúť skôr v južných krajinách. Listový zeler sa využíva ako korenie alebo prísada do polievok a omáčok. Stopkový zeler sa používa do šalátov, zapekaných pokrmov alebo si môžete zo stopiek vylisovať šťavu.

Ešte predtým, ako začneme, si nesmieme zabudnúť povedať, že všetkým typom zeleru vyhovuje teplé počasie, výživná a vlhká pôda. O dostatok vlahy je potrebné dbať počas celej vegetácie, pretože zeler neznáša sucho, najmä počas pekných a horúcich letných dní.Vyžaduje si veľmi vlhkú, hlinitú až hlinitopiesočnatú pôdu, ktorá má dostatok humusu. Uprednostňuje skôr tienistú polohu. Zeler je veľmi náročný na dusík, fosfor a draslík. Odporúča sa vysádzať najmä tam, kde je pôda vyhnojená kvalitným kompostom. Pokojne ho môžete pestovať aj po špenáte, šaláte, karfiole a pod.

Skorý výsev je nutný, pretože zeler má dlhú vegetačnú dobu. Je teda potrebné si sadenice predpestovať včas. Na predpestovanie sadeníc je vhodný skleník alebo zimná záhrada, kde je dostatok svetla a teplota tam neklesne pod 10 stupňov Celzia. Priesadu môžeme začať vysádzať po dvoch, maximálne troch mesiacoch. Sadenice ešte pred vysádzaním je potrebné upraviť a to tak, že im skrátime korene na dĺžku 20 mm a listy skrátime o 1/3. Priesada by mala mať štyri listy, ak ich má viac ako šesť, je stará.

Priesady treba  sadiť do vopred pripravenej pôdy, t.j. aby pôda bola kyprá a odburinená a samozrejme aj rovnako hlboko. Priesady vysádzame približne až od polovice mája. Ak by sme ich vysadili skôr je možné, že by došlo k jarovizácii (zeler by vybehol do kvetu). Pokojne môžete použiť aj hnojivo. Pre listový a aj stonkový zeler platí najneskôr februárový až marcový výsev. Zber sa uskutočňuje v októbri až v novembri, najlepšie za suchého počasia. Treba ho vyberať tak, aby sa nepoškodil. Pri zbere odkrúcame listy, prípadne očistíme od zeminy. Zeler môžeme skladovať vo vhodnom priestore.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz