Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vychovajte si vlastného králika

rss

K rodinným domom a záhradkám vždy patrila zeleninová záhradka a zvieratá. V súčasnosti sa niektoré druhy zvierat zo záhrad vytrácajú.

Králiky nie sú náročné na chovanie. Z rodinných hospodárstiev sa vytrácajú kvôli chorobám, ktoré ich postihujú.  

Králikom stačí postaviť  drevený alebo murovaný zajačinec.  Je dôležité, aby každý králik mal vlastný chlievik. Výnimkou je matka s mladými, ktoré sú v spoločnom chlieviku.  Chlieviky treba udržiavať čistote – vyhŕňať starú slamu, čistiť a doplniť novou slamou alebo senom.

Párenie králikov

Ideálnym obdobím na párenie králikov je jar.  Králik je schopný páriť sa v ktorúkoľvek ročnú dobu. Pre narodenie mláďat je však najvhodnejším obdobím jar.  Pripustiť samicu k samcovi (áno, samica sa dáva k samcovi, nie opačne) môžete po celý rok pokiaľ máte dostatočne zateplené chlieviky. Chovatelia králikov sa zhodujú, že mláďatá sú menej náchylné na choroby keď sa chovajú v zime.

Ako sme už spomínali, samica sa na párenie prináša k samcovi. Dôvodom je agresivita samice vo vlastnom chlieve, ktorý si chráni pred inými králikmi.  Samica sa pri samcovi necháva iba nevyhnutnú dobu na párenie, aby nedošlo k vysileniu samca a možnosti poranenia zvierat.

Samica je kotná v priemere 1 mesiac (31 dní).  Je dôležité poznačiť si približný dátum, kedy by sa mali mladé narodiť. V týchto dňoch musíme samici zabezpečiť kľud, dostatok slamy, potravy a čerstvej vody.  Pokojná samica nezadupe svoje mladé.

Mláďatá

Mláďatá zajaca sa rodia slepé, hluché a bez srsti.  Až po dvoch dňoch sa na tele začne objavovať prvá srsť. Takéto mladé mláďatká nesmieme chytať do ruky. Matka by prestala s kŕmením, lebo by cítila ľudský pach.  Samostatne prijímať potravu začnú králiky v 18tom dni, odstaviť ich môžeme medzi  3 – 9 týždňom.

Pri odstavení je lepšie preniesť matku do iného chlievu a mláďatá nechať v pôvodnom. Navykli si už na pach  prostredia a zotrvanie v pôvodnom chlieve im pomôže ľahšie prekonať krízové obdobie vývinu.

Očkovanie

Dospelé králiky sa očkujú 1x ročne proti moru a myxomatóze.  Mláďatá majú od narodenia imunitu od matky. Prvé očkovanie je v 10tom týždni.

Kŕmenie

Najvhodnejšou celoročnou stravou pre králiky je zelená potrava (tráva, ďatelina), pšenicou, žitom, kŕmnou repou alebo senom, suchým senom a chlebom.  Aby sa predišlo nadúvaniu králikov z udupanej a mokrej trávy, niektorí chovatelia ich kŕmia celý rok sušeným senom. Králiky však musia mať neustály prístup k čerstvej pitnej vode.

Mäso

Na dospelú veľkosť dorastú králiky v 3 mesiaci.  Ich mäso je chudé, výživné, s minimálnym množstvom tuku a cholesterolu. Je vhodné pri diétach a ochoreniach žlčníka.

Komentáre

Vlasta 11.5.2013, 23:32
Tak to si myslím, že to vůbec není nenáročný chov. Sežerou víc, než prase, očkování, bez kterého se chov neobejde ( kokcidióza, mor, mixomatóza),není levná záležitost. Člověk by to očkování zvládnul i sám, ale tyto léky nejsou volně na prodej.Takže se mus
Admin 13.5.2013, 12:22
Dobrý deň pani Vlasta. Ďakujeme za Váš komentár. Kvôli menším technickým chybám Váš príspevok nie je uverejnený celý. Rada by som Vás poprosila o znovupridanie celého komentára. Za komplikáciu sa ospravedlňujeme. V článku je spomínané, že králiky sú náchylné na choroby. Z toho vyplýva nutnosť králiky očkovať, ako je spomínané v texte 1x ročne proti moru a mixomatóze. Nenáročnosť chovania nebola myslená v zmysle finančnej nenáročnosti alebo množstva stravy, ktorú treba zaobstarať, ale že netreba im vytvárať špeciálne podmienky. Stačí aby mal každý králik svoj čistý chlievik, či už drevený alebo murovaný, prístup k čistej pitnej vode a strave. Súhlasíme s vami, že žiadne očkovanie nie je finančne lacná záležitosť, bez ohľadu na druh očkovacej látky. Ďakujeme za postreh.
Katarína Mydlová 13.12.2013, 14:38
ďakujem za obšírne informácie ohľadne chovu a starostlivosti o králikov! :) veľmi ste mi pomohli!
Admin 16.12.2013, 07:48
Sme veľmi radi, že sme Vám pomohli :)

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz