Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Voňavý aníz - vonia, lieči, uvoľňuje

rss

Hovorí sa, že v minulosti aníz dostal žartovný názov husbands-are-back, čiže manželia-sú-späť, pretože tí manželia, ktorí opustili domov kvôli zapáchajúcemu dychu manželiek, sa po anízovej liečbe svojich polovičiek mohli vrátiť. Či je to pravda alebo nie, sa už asi nedozvieme. Je však isté, že aníz priaznivo pôsobí proti zápachu z úst. Aj dnes sa pridáva do niektorých ústnych vôd a zubných pást.

Pestovanie anízu

Je to jednoročná bylina obľubujúca slnko a teplejšie stanovisko, preto sa odporúča pestovať ho na slnečnom mieste chránenom pred vetrom. Pestuje sa zo semien, pričom sa vysieva v marci až apríli do hĺbky 1-2 cm. Dobre sa mu darí v ľahkých hlinitopiesočnatých pôdach s dostatkom vápnika. Je dobré zbavovať ho buriny a pôdu okolo prekopávať, čím sa prevzdušní. Zalieva sa len v suchom období. Dorastá do výšky okolo pol metra, ale je možné pestovať ho i v kvetináči. Malé rastlinky sa objavujú asi po 3 týždňoch od výsevu a aj potom majú veľmi pomalý rast. Až v júli sa objavujú biele kvety. Zeleno-sivé, sivo-hnedé alebo sivo-žlté plody, dvojnažky, sa zbierajú skoro na jeseň, ešte pred ich dozretím, a to zostrihnutím celého okolíka. Ten sa potom suší, buď rozložený na podložke, alebo zavesený smerom dole. Po usušení sa plody oddelia od stonky a uložia do uzatvárateľnej nádoby v suchej miestnosti.

Využitie 

Aníz má sladko korenistú chuť a vôňu, ľuďom najčastejšie pripomínajúcu sladké drievko alebo hašlerky s feniklovou príchuťou. Používa sa v kuchyni, na výrobu parfumov, úpravu chute a vône liečiv aj ako ingrediencia na výrobu cukroviniek (pelendreky) a alkoholických nápojov. V aromaterapii sa z anízu získava éterický olej s mnohými liečivými účinkami.

Aníz patrí medzi najstaršie koreniny na svete. V kuchyni môže byť využitý celý alebo mletý. Dochutí pikantné i sladké jedlá. Možno ho použiť do chleba, pečiva, koláčov, keksov, hruškových, či jablkových kompótov. Pridáva sa aj do omáčok, nakladaných uhoriek, či dusených húb.

Liečivé účinky

Zo semien sa pripravuje čaj (1/2 čajovej lyžičky na šálku vody lúhuje sa 5 minút) alebo sa krátko povaria v mlieku. Takéto nápoje sa už po generácie používajú na liečenie dýchacích ciest. Obsiahnuté látky totiž rozpúšťajú usadený sekrét, pomáhajú pri odkašliavaní a uvoľňujú nosné dutiny. Liečebný účinok anízu je v boji proti nachladnutiu a infekčným chorobám posilnený svojimi antibiotickými vlastnosťami.

Podobne ako fenikel má tiež veľmi priaznivé účinky na trávenie. Už v starovekom Ríme sa zvykli po výdatnom jedle podávať anízové koláče. Z podobných dôvodov sa v stredoveku podávali kandizované anízové semienka. Aníz teda povzbudzuje tráviaci proces, zlepšuje chuť do jedla, pôsobí proti plynatosti, uvoľňuje kŕče v zažívacom trakte. Môže sa užívať aj pri otravách jedlom. Odporúča sa aj pri kojeneckých kolikách.

Aníz podporuje produkciu materského mlieka, preto sa odporúča aj kojacim ženám. Pre zvýšenie produkcie mlieka ho pridávajú svojmu stádu do krmiva i chovatelia kráv a oviec.

Čaj, či odvar sa podáva aj ľuďom trpiacim nespavosťou, pretože má upokojujúce a relaxačné účinky. Podobne pôsobia aj silice uvoľňované do vzduchu z éterického oleja pridaného do aromalampy.

Varovanie

Ak chcete využiť liečebné účinky anízu pozor na predávkovanie. Obsiahnutá látka dávajúca anízu špecifickú vôňu – anetol, môže spôsobiť vo väčších množstvách opuch pľúc a mozgu. Neodporúča sa ani tehotným ženám.

Tip na záver

Trápia vás často štikútky? Skúste rozhrýzť zopár semien anízu alebo ich prehltnúť a zapiť vodou.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz