Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vitamín C potrebný pre mozog a sietnicu

rss

Aby mohli naše nervové bunky v oku poriadne fungovať je potrebné, aby sme im dodali dostatočné množstvo vitamínu C. Vitamín C je tiež nevyhnutný pri činnosti mozgu. Tieto tvrdenia boli uverejnené v časopise Journal of Neuroscience, na ktoré prišiel šesťčlenný americko-argentínsko-čilský tím. Tento tím viedol Henrique von Gersdorff a Daniel Calvo.

Henrique von Gersdorff povedal: „ak majú bunky sietnice správne fungovať, musia sa zvonku i zvnútra „kúpať“ v pomerne vysokých dávkach vitamínu C. Nuž a keďže sietnica je súčasť centrálnej nervovej sústavy, naznačuje to, že vitamín C pravdepodobne hrá dôležitú úlohu v celom mozgu. Jej rozsah sme si dosiaľ neuvedomovali."

V tomto prípade ide tzv. receptory GABA. Sú to látky, ktoré pomáhajú modulovať rýchlu komunikáciu medzi mozgovými bunkami. V mozgu sa správajú ako „brzdy“, ktoré dokážu tlmiť nadmerné a silné vzruchy neurónov. Ďalší výskum jasne preukázal, že ak sa v bunkách sietnice nenachádza vitamín C, receptory GABA prestávajú fungovať tak ako majú.

Po všetkých výskumoch môžeme tvrdiť, že vitamín C, prírodný antioxidant, je pre každé ľudské telo veľmi prospešný a nevyhnutný. Chráni telesné tkanivá a ostatné vitamíny. Vitamín C je dokonca potrebný pre reguláciu telesného rastu, hojenie rán, ale aj stimuláciu na tvorbu bielych krviniek. Je veľmi pravdepodobné, že účinok vitamínu C spočíva v tom, že ochraňuje receptory a celé bunky pred ich predčasným rozpadom. No stále je nejasná jeho úloha v mozgu. Aj napriek tomu je ale potvrdené, že ak ľudské telo trpí nedostatkom vitamínu C, v mozgu je schopný ostať dlhšie ako v inom orgáne alebo tkanive.

Henrique von Gersdorff prichádza s ďalším poznatkom a to, že ak ľudské telo má nedostatok vitamínu C, môže to viesť k výraznej depresii. Tiež to môže mať aj ďalšie dôsledky pre choroby, ako je epilepsia alebo glaukóm.

Preto aby sme predišli akýmkoľvek problémom, sa odporúča, aby sa v našej strave objavovali potraviny, ktoré sú bohaté na vitamín C. Patrí sem napr.: žerucha, kiwi, brokolica, karfiol, šalát, ružičkový kel, čierne ríbezle, špenát, zemiaky, petržlen, paprika, kapusta a citrusové plody a pod. V prípade konzumovania odporúčaných potravín, tak predídeme zhoršeniu nášho zdravotného stavu.  

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz