Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Viete, čo obsahujú huby?

rss

Huby sú našou veľmi obľúbenou potravinou. Prechádzky po lese spojené s radosťou pri nájdení hríbiku, to má rád zrejme každý z nás. Viete ale, čo v skutočnosti obsahujú a aký účinok na naše telo môžu mať?

Detox starých Číňanov

Huby, odborne nazývané Fungi, boli už v čínskej medicíne využívané na detoxikáciu. Liečitelia tvrdili, že čistia pečeň a ľadviny, preto ich používali ako každodennú diétnu stravu. Číňania taktiež verili, že majú vplyv na dlhovekosť, celkovú vyrovnanosť človeka a že dokážu znásobovať účinky iných liečebných postupov. Tradíciu majú huby teda veľmi dlhú. Svedčí o tom aj fakt, že prvá zmienka o ich pestovaní pochádza už z roku 600. Konkrétne sa jednalo o Judášove ucho.

Obsahujú mnoho vitamínov

Možno by to na huby nikto nepovedal, no sú veľmi výživné. Obsahujú vitamíny A, B a D. Ich množstvo obsiahnuté v hubách je porovnateľné s niektorými druhmi zeleniny, prípadne trošku nižšie. Čo sa týka vitamínu D, väčšina populácie ho prijíma vo forme vitamínu D3 zo živočíšnych produktov. Preto sú huby skvelým zdrojom vitamínu D pre vegetariánov a vegánov, v žiadnej inej rastline sa totiž nenachádza. Navyše v nich nájdeme aj draslík, vápnik, horčík a železo. Obsahujú aj veľa vlákniny a pôsobia ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva.

Skutočne dokážu liečiť?

Vzhľadom na vysoký podiel živín je paradoxné, že neobsahujú takmer žiadnu energetickú hodnu. Na kilogram čerstvej hmoty je v nich len okolo 350 – 400 kcal. Z celkového podielu obsahuje sušina len okolo 10%. Z týchto 10% sú zložené z 20-25% bielkovín, 2-3% lipidov, 8-12% minerálnych látok a rôznych sacharidov. Tuky neobsahujú takmer žiadne.  Niektoré huby obsahujú liečivé látky, napríklad polysacharidy (β-D-glukany), ktoré majú protirakovinové účinky a zároveň bojujú so slabou imunitou. V mnohých hubách nájdeme terpenoidy, ktoré pôsobia protizápalovo, iné sú antioxidačné.

Ako ich konzumovať?

Na jedenie húb si vždy dajte pozor. Sú ťažko stráviteľné, preto by ich mali konzumovať len tí, ktorí nemajú problém so žalúdkom. Malým deťom je tiež lepšie ich nedávať, keďže zaťažujú žalúdok, mohlo by u detí vzniknúť nadúvanie, bolesti bruška či u citlivých detí až zvracanie. Okrem toho by sa nemali miešať s mliekom alebo alkoholom. To však platí hlavne pre jedovaté huby (kto konzumuje jedovaté huby?), pretože jedy poškodzujú pečeň. Keďže alkohol sa taktiež odbúrava v pečeni a kombinácia teda pečeň ničí rýchlejšie. Pozor však na surové huby! Obsahujú termolabilné toxíny, ktoré ľuďom škodia. Vždy teda dbajte na správnu tepelnú úpravu.

Ako ich uskladniť?

Neskladujte ich v nepriedušných obaloch, vtedy v nich totiž vznikajú škodlivé látky, ktoré by mohli pri konzumácií veľmi uškodiť. Najlepšie je zbierať ich do prúteného košíka a čo najrýchlejšie spracovať. V chladničke v plastovej nádobe vydržia 2 až 3 dni. Inak ich môžete usušiť či zavariť do kyslého, slaného alebo olejového nálevu.

Typy na záver

Ak by sa vám niekedy stalo, že zjete jedovatú hubu, snažte sa vyvolať vracanie, zjedzte živočíšne uhlia a pite čo najviac tekutín (nie alkohol a mlieko!). Samozrejme, najideálnejším riešením je zájsť na pohotovosť. Čo sa týka konzumácie zo zdravotného hľadiska, vyvarujte sa hubám zo znečistených lokalít. Dokážu v sebe totiž kumulovať stopové prvky kadmia, ortute, či olova, ktoré sú pre organizmus človeka rizikom. Inak si ale na nich môžete smelo pochutnávať!

Aké sú vaše obľúbené hubové recepty? 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz