Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Včely a syr...

rss

Na ovčiarskych slávnostiach sa nezúčastňujú len chovatelia oviec a kôz, ale aj včelári a výrobcovia  tradičných slovenských produktov. Niekoľko z nich sme vyspovedali, a dozvedeli sme sa rôzne zaujímavosti.

Pán Bertín Zúbek vyhral súťaž o najlepší baraní guľáš. V súčasnosti chová 1100 oviec, z ktorých až 800 dojí. Výrobky čo vyrobí musia predávať do mliekární, keďže vyrába viac, ako je schopný predať priamo zákazníkom.  Vyrába ovčie nite,  salašnícku bryndzu 100%-tnú, ovčí syr, údený syr, oštiepok a žinčicu. Ovčiarstvo má v krvi. Už jeho starý otec choval ovce, a toto remeslo si predávajú z generácie na generáciu.  Jeho najstarší syn už má vlastné stádo a stredný syn robí agronóma.

Pán Šaro je jeden zo spoločníkov firmy Fiam Agro Services, zaoberajúcou sa tradičným chovom oviec vo východoslovenských oblastiach.  Produkujú biopotraviny ako sú syry alebo žinčica. Časom chcú začať produkovať bio mäso. Na Ovenáliách sa zúčastňujú od ich začiatku. Akciu berú ako druh propagácie a podpory svojej farmy a zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku. Pre účastníkov to  nie je to zisková akcia. Súčasný, 5ty ročník slávností je podľa jeho vyjadrení zatiaľ najsilnejší.  Podľa pána Šara je trendom posledného roku, že ľudia prichádzajú priamo na farmu, aby si kúpili kvalitný domáci produkt.  Vďaka tomu vedia, odkiaľ to pochádza, kto ich vyrobil, poznajú tých ľudí a veria im.

Medovina – na Slovensku sa ľudia každým rokom začínajú viac a viac zaujímať o včelárstvo. Majú však malú príležitosť sa k tomu bližšie dostať, keďže každý rok sa otvorí len jedna trieda pre začiatočníkov a pokročilých.  Až 2-3 roky si musíte počkať, aby ste sa mohli naučiť veci okolo včelárstva.  Mali by sa otvoriť 2 triedy, nie jedna, aby sa tá čistá príroda premenila do medu.

Karol Boyloš – včelár -  u agátového medu je znáška jednej rodiny 30-35kg,  tento rok jedna rodina má len okolo 16-17kg medu. Aj sestra pána Bolyoša, ktorá má približne 250 včelstiev má tento rok nižšiu znášku.  Zaujímavosťou je, že aby včielka doniesla gram medu, musí sa 600x otočiť.  Počas znáškového obdobia jedna včela žije len 14-16 dní. Včielky umierajú, nedochnú, pretože sa zoderú prácou.  Včely znášajúce z repky sú agresívnejšie ako tie, čo znášajú z agátu.  Repkový med je zmiešaný aj s inými, keď včely chodia na ovocné stromy napríklad. Jeho nevýhodou je rýchla kryštalizácia, čo ľudí odrádza. Preto tento med pastujeme. Je taký biely.

PPS Bobrovec a pán gajan, konateľ spoločnosti sa na podujatí zúčastňuje každý rok. Je to prezentácia nie len ich produktov, ale celkovo ovčiarstva.  V roku 2002 začali so salašníctvom, a po 5tich rokoch začali vyrábať a predávať na salaši čerstvý syr a neskôr údený syr a bryndzu. Ako posledné pridali do svojho sortimentu žinčicu.  Ovčiarstvo je jeho koníčkom.  Ich hlavným zameraním sú kravy na mlieko a maslo, až druhoradé je mäso. Chovajú aj kone na agroturistiku. Ovčie mlieko spracúvajú všetko na farme, do Liptovských mliekarní predávajú kravské mlieko.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz