Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Uvarte si žihľavové pivo alebo staroanglický ale

rss

(Domáca výroba piva, 7. časť). Žihľava je mimoriadne zdravá, ale aj ľahko dostupná bylina často využívaná v ľudovom liečiteľstve. Menej sa vie o tom, že žihľava je tiež výborná surovina na výrobu lacného, ale výborného domáceho piva. A pridáme si k nemu ešte jeden recept na trocha iný druh piva, klasický staroanglický ale (suroviny na ale si kúpite napríklad na v časti inzercia na www.poctivepotravinysk).

 

 

 

Žihľavové pivo

1.     Nazbierajte si 1,8 kg mladých, sviežich žihľavových listov (ideálne z vrchnej polovice rastliny).

2.    Dajte žihľavové listy variť vo veľkom hrnci v 9 litroch vody. Udržiavajte ich na bode varu 30 minút, potom zmes preceďte a pridajte do nej 460 g hnedého cukru. Dôkladne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

3.    Pridajte 15 g najemno nastrúhaného zázvoru a stočte vývar do kvasnej nádoby.

4.    Upečte krajec chleba a rozotrite po ňom čerstvé droždie (bežné kuchynské). Pečený krajec natretý droždím pridajte do kvasnej nádoby.

5.    Dobre zatvorte veko kvasnej nádoby a nechajte kvasiť pri stálej izbovej teplote 3 dni (stálosť teploty je dôležitá, rozhoduje o úspechu).

6.    Po 3 kvasenia dňoch nápoj sceďte a stočte do fliaš.

7.      Nechajte pivo zrieť aspoň niekoľko dní (ideálne pár týždňov) pred prvou konzumáciou.

Staroanglický ale

1.     Zamiešajte dohromady vo veľkom hrnci 3 kg tekutého koncentrátu z tmavého sladu, 300 ml melasy, 250 g glukózy a 30 g žateckého chmeľu (vo forme granulí).

2.    Zmes zalejte 6 litrami vriacej vody a 15 minút udržiavajte vo vare (na sporáku). Potom pridajte ¼ čajovej lyžičky írskeho machu a všetko varte ešte 10 minút.

3.    Odstavte zo sporáka, pridajte 15 g granulí žateckého chmeľu a nechajte ešte 2 minúty lúhovať.

4.    Pripravte si kvasnú nádobu a nalejte do nej 8 litrov studenej vody (prevarenej). Potom sceďte do kvasnej nádoby mladinu (vývar vzniknutý v bode 3).

5.    Dolejte do kvasnej nádoby ešte 11 litrov (prevarenej) vody.

6.    Pridajte pivné kvasinky, uzavrite a nechajte ale v kvasnej nádobe kvasiť 2 týždne na tmavom mieste.

7.     Po dvoch týždňoch kvasenia pridajte 60 g trstinového cukru (alebo do každej fľaše 1 fermentačný drops) a môžete stáčať do fliaš. Po stočení nechajte zrieť ešte 60 dní, a vaše ale je pripravené na konzumáciu.

 

V poslednom (ôsmom) dieli tohto seriálu máme pre vás ešte 7 zodpovedaných otázok k domácej výrobe piva, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť :)

 

1/8     2/8     3/8     4/8     5/8     6/8     7/8      8/8

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz