Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Uvarte si svoje prvé domáce pivo rýchlo a ľahko :)

rss

(Domáca výroba piva, 4. časť). Domáce pivo zo sady — z mladinového koncentrátu — predstavuje asi najlepší spôsob, ako sa v praxi zoznámiť s výrobou piva. Mladinové koncentráty obsahujú prakticky všetky potrebné suroviny, takže od úspechu vás delí len dobré vybavenie a dodržanie správneho postupu.

 

 

 

Prvým bodom je vaše rozhodnutie — aké pivo si vlastne chcete vyrobiť? V ponuke špecializovaných obchodov a e-shopov nájdete desiatky až stovky rôznych koncentrátov. Tieto tzv. sady na výrobu piva sa od seba odlišujú druhom piva (svetlé, tmavé atď.) ktoré si z nich vyrobíte, ale aj objemom piva, ktoré je z nich možné vyrobiť (bežne v rozsahu cca 7 až 20 litrov). Každá sada mladinového koncentrátu má vlastný postup uvedený výrobcom. Nasledovný všeobecný postup preto uvádzame len ako orientačný. Vždy sa presne riaďte pokynmi a návodom výrobcu konkrétneho koncentrátu.

1.     Pripravte si nerezový alebo smaltovaný hrniec (nie pozinkovaný ani hliníkový), kvasnú nádobu s vekom, kvasnú zátku, pohár väčší ako 2 dcl, teplomer, hustomer s cukromerom, polievkovú lyžicu a naberačku s dlhou rúčkou. Alebo si kúpte kompletnú výbavu na výrobu piva, tzv. mikropivovar. A samozrejme tzv. sadu na výrobu piva — mladinový koncentrát (výťažok) podľa vami vybraného druhu piva.

2.    Prevarte si dostatok vody, aby ste ňou mohli (po čiastočnom vychladnutí) umyť pripravené pomôcky a nádoby. Použite aj dezinfekčný prostriedok SAVO — pozor, len s ČERVENÝM UZÁVEROM (prípravok určený na dezinfekciu plôch prichádzajúcich do kontaktu s potravinami). Na záver všetko vybavenie dôkladne opláchnite (opäť prevarenou vodou po čiastočnom vychladnutí). Pracujte len s nádobami a náradím, ktoré nemá žiadny pach (niektoré napr. plastové nádoby ľahko napáchnu).

3.    Rozbaľte sadu — mala by v nej byť plechovka s mladinovým koncentrátom obsahujúcim všetko vrátane chmeľu a balíček kvasiniek (pivovarské kvasnice).

4.    Odmerajte si podľa návodu správny objem vody podľa plánovaného objemu a sily piva. Vodu prevarte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Keď má teplotu tesne pod 40 °C, prelejte cca 3,5 l prevarenej vody do kvasnej nádoby.

5.    Podľa návodu výrobcu ohrejte koncentrát v plechovke (v kúpeli) tak aby bol tekutý, vlejte ho do kvasnej nádoby a dôkladne ho miešajte naberačkou, až kým sa úplne nerozpustí. Potom dolejte kvasnú nádobu zvyšnou prevarenou vodou (z bodu č. 4). Mladina je teraz pripravená na kvasenie, potrebuje ešte kvasinky.

6.    Odoberte naberačkou z kvasnej nádoby do hrnčeka asi 2 deci mladiny, vsypte do pripraveného pohára kvasinky (pivovarnícke kvasnice) zo sady, poriadne rozmiešajte a udržiavajte pri teplote 24 °C a menej (nikdy nie viac). Kvasinky začnú pracovať — čím sú čerstvejšie a kvalitnejšie, tým rýchlejšie sa budú množiť (a vytvárať penu). Väčšinou im postačia max. 3 hodiny.

7.     Obsah pohára vlejte do kvasnej nádoby a dôkladne ju uzavrite vekom s kvasnou zátkou zaliatou prevarenou vodou.

8.    Kvasenie začína, udržiavajte stálu teplotu presne podľa návodu (bežne cca okolo 20 °C). Niektorí domáci výrobcovia piva si k ohrevu pomáhajú umiestnením k radiátoru a pod.

9.    Počas procesu kvasenia ktorý trvá týždeň aj viac musí byť veko kvasnej nádoby uzatvorené. Kvasná zátka zaistí prebublávanie oxidu uhličitého. Ak nebublá, máte zle utesnené veko kvasnej nádoby a treba to napraviť.

10. Akonáhle prebublávanie oxidu uhličitého cca po týždni (závisí od druhu kvasiniek, ale aj teploty atď., v lete je to obvykle menej, v zime viac) začne ustávať, znamená to, že sa kvasný proces pomaly končí. Preveríte si to pomocou hustomeru alebo cukromeru — odoberte si sterilnou naberačkou vzorku a zmerajte (vzorku nevracajte do kvasnej nádoby!). Ak je obsah cukru pod 4,2 %, a/alebo nameriate 2 dni po sebe rovnakú hustotu,  je vaše prvé pivo pripravené na stáčanie.

11.  Stáčajte len do dokonale vysterilizovaných fliaš alebo súdkov, dôkladne skontrolovaných. Môžu sa použiť sklenené alebo plastové fľaše, aj klasické pivové fľaše — vždy 2 fľaše na 1 liter piva (použite uzatvárač korunkových vrchnákov). Na stáčanie je najlepšie použiť tzv. stáčací nástavec na ventil, vybavený spätným uzáverom. Do každej fľaše vhoďte pred uzatvorením jeden fermentačný drops, ak je cukornatosť nižšia ako 3,8 % (ak nemáte drops, stačí zarovnaná kávová lyžička kryštálového cukru). Po pridaní dropsu alebo cukru fľaše po uzatvorení niekoľkokrát otočte v rukách hore dnom, aby sa lepšie rozmiešali. Ponechajte vo fľaši dostatok priestoru, nikdy neplňte po samý vrch (inak sa môžu roztrhnúť).

12. A je to — hotové uzavreté fľaše s domácim pivom si uložte do miestnosti so stálou teplotou (rovnakou ako v bode 8). Fľaše uložte postojačky. Asi po týždni alebo dvoch si pivo uložte do miestnosti s teplotou 4 až 8 °C, a nechajte ešte jeden mesiac odležať.

Neotvárajte fľaše predčasne, pretože kvasinky majú v prvých týždňoch ešte stále plno práce s premenou cukru. Pivo si pri slávnostnom prvom otvorení :) nalievajte z fľaše opatrne, aby ste nezvírili na dne usadené kvasinky (sú neškodné, len opticky zakalia pivo po zvírení). Správne vyrobené domáce pivo pekne perlí, vytvára bielu penu, krásne vonia a príjemne chutí. Až tak, že na pivo zo supermarketov po tomto zážitku zabudnete :)

 

V ďalšom dieli tohto pivného seriálu si predvedieme jednoduché recepty na tradičné britské bylinkové pivo a nízkoalkoholický zázvorový ale.

 

1/8     2/8     3/8     4/8     5/8     6/8     7/8      8/8

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz