Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Uvarte si bylinkové pivo a zázvorový ale

rss

(Domáca výroba piva, 5. časť). Klasické britské bylinkové pivo vyniká jednoduchou rýchlou prípravou a lacnými surovinami. Podobné výhody prináša aj zázvorový ale. V oboch prípadoch ide o osviežujúce, nízkoalkoholické kvasené nápoje konzumné už o pár týždňov.

 

 

 

 

Recept na britské bylinkové pivo zo žihľavy a púpavy

1.     Natrhajte si plnú hrsť žihľavových listov z hornej časti rastliny, a plnú hrsť púpavových kvetov a listov.

2.    Žihľavové listy zalejte v hrnci vodou (cca 4,5 litra) a dajte zovrieť. Udržiavajte 10 minút vo vare a potom vývar preceďte cez sitko do veľkej misy alebo hrnca.

3.    Púpavu zalejte v hrnci čerstvou vodou (cca 4,5 litra) a dajte zovrieť. Udržiavajte 10 minút vo vare a potom preceďte cez sitko do misy, v ktorej už máte žihľavový vývar.

4.    Pridajte do žihľavovo-púpavového vývaru 375 gramov cukru a 2 polievkové lyžice nastrúhaného zázvoru. Zázvor nastrúhajte tesne pred použitím.

5.    Poriadne premiešajte a stočte do kvasnej nádoby.

6.    Olúpte dva citróny, nakrájajte ich na plátky (bez kôry) a vložte do kvasnej nádoby.

7.     Rozdrobte 15 gramov pivovarských kvasníc a nasypte ich do kvasnej nádoby (rovnomerne po hladine).

8.    Zakryte kvasnú nádobu vekom a nechajte kvasnice cez noc pracovať.

9.    Ráno môžete nápoj precediť do fliaš, uzatvoriť ich a uložiť postojačky napríklad v špajze, alebo na inom tmavom a nepríliš teplom mieste.

10. A to je všetko — asi po troch týždňoch je vaše bylinkové pivo pripravené na konzumáciu.

 

Recept na zázvorový ale

1.     Pripravte si dva litre kvalitnej vody a odlejte z nej 125 mililitrov do hrnca.

2.    Pridajte do hrnca 40 gramov čerstvo nastrúhaného zázvoru a 170 gramov bieleho kryštálového cukru.

3.    Opatrne zohrejte a miešajte, aby sa cukor vo vode úplne rozpustil — potom odstavte ohrev.

4.    Počkajte 60 minút, obsah prelejte cez sitko do čistého pohára a dajte vychladnúť do chladničky.

5.    Vychladnutý sirup prelejte do dvojlitrovej plastovej fľaše, prisypte do nej štvrť čajovej lyžičky pivovarských kvasníc, dve čajové lyžičky citrónovej šťavy a zvyšnú vodu (1875 mililitrov).

6.    Fľašu poriadne uzavrite a zľahka pretrepte, aby sa obsah rozmiešal. Nasleduje proces kvasenia, ktorému sa najlepšie darí pri teplotách od 19 do 23 °C. Po 48 hodinách kvasenia uložte nápoj do chladničky.

7.     Hotovo — po dvoch týždňoch v chladničke je váš zázvorový ale pripravený na konzumáciu.

 

V nasledujúcej časti nášho seriálu o domácej výrobe piva si pozrieme ďalšie dva zaujímavé recepty :)

 

 

1/8     2/8     3/8     4/8     5/8     6/8     7/8      8/8

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz