Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tradičný nápoj Slovanov - Medovina

rss

Sladučký nápoj, ktorý nám poväčšine pripomína zimu. Na Vianočných trhoch okrem vareného vínka či punču často rozvoniava aj hriata medovina. Cítiť ju okolo celého stánku a nakoniec nás vždy zláka. Čo sa však za pojmom medovina skrýva? Odkiaľ pochádza, ako sa vyrába a vôbec... Čo je na nej také zaujímavé?

Typický nápoj Slovanov  

Ešte skôr, ako sa človek dostal k poľnohospodárstvu, začal vyrábať nápoj z klasického koncentrovaného sladidla. Medovina je teda najstarší kvasený nápoj sveta, staršia sestra piva a vína. Vyrábali ju už starí Egypťania, Sumeri, Gréci aj Rimania. Neobišla ani Keltov, Germánov či nás Slovanov. Slovania ju označovali za svoj typický nápoj, ktorý sa využíval nie len v každodennom živote, no aj pri obradných rituáloch. Jej výroba sa u nás stala tradičnou a v neskoršom období na Slovensku dokonca existovali obce, ktoré v medovine odvádzali svoje poddanské dávky.  

Nie je medovina, ako medovina

Tak ako aj pivo a víno, ktoré ju z trhu vytlačili, aj medovina chutí všade inak. Závisí to od medu, druhu kvasiniek, teploty kvasenia, spôsobu zrenia a pridaných zložiek. V závislosti od použitých surovín poznáme 3 základné kategórie. Najcennejšou a najdrahšou je tradičná medovina. Je vyrobená len z medu a vody a preto sa jej chuť nedá zakryť žiadnou inou príchuťou. Druhým typom je bylinná (korenená) medovina, do ktorej sa pridáva bylinka alebo korenina (napr. škorica, klinčeky, mäta, pomarančová kôra, badián, zázvor, vanilka, muškátový oriešok, echynacea atď). Práve tento typ, inak nazývaný aj Metheglin alebo Hippocras je u nás najrozšírenejší. Tretím druhom je ovocná, do ktorej sa pridáva ovocná šťava alebo samotné ovocie. Typická je pre amerických či britských výrobcov. Na trhu nájdete medovinu jablkovú (Cyser), hroznovú (Pyment), medovinu so sladom, chmeľom alebo pivom (braggot), mandľovú medovinu, orechovú, či medovinu s inými druhmi ovocia ako napríklad ríbezle, čučoriedky, šípky atď.

Proces výroby

Najprv sa pripraví roztok z medu a vody pričom sa dáva pozor na cukornatosť – od toho závisí, či je medovina suchá alebo sladká. Existujú dva spôsoby úpravy roztoku, ktoré odlišujú medovinu varenú (pozor, nejde o medovinu hriatu, akú poznáme z trhov) od medoviny vyrábanej za studena. Varený roztok odstráni z medoviny bielkoviny, no čiastočne aj niektoré aromatické látky. Pri druhom type výroby, za studena, sú ale neskôr väčšie problémy s čírením, pretože táto medovina je viac zakalená. Potom sa roztok nechá vykvasiť a po dokvasení sa stáča do demižónov bez rozvírenia usadených kalov na dne kvasnej nádoby. Nasleduje proces čírenia a opätovného stáčania. Takáto medovina sa ešte musí nechať niekoľko mesiacov až rokov dozrieť. Pred plnením do fliaš sa ešte môže vyfiltrovať, čo je však už len kozmetická úprava. Proces výroby medoviny je teda náročný a veľmi zdĺhavý.

Buďme hrdí na tú našu!

Čím je medovina staršia, tým má väčšiu horkosť. Tá slovenská je však poväčšine sladká, avšak niet pochýb o tom, že aj ona je mimoriadne zdravá. Alkohol v malých množstvách podporuje látkovú premenu, na čo je medovina s nízkym obsahom alkoholu ideálna. Navyše med uľavuje pri podráždenom žalúdku a ničí vredové baktérie (pre zdravie ale stačí 1dl denne). Zaujímavé je aj to, že Slovensko je krajinou, ktorá má najväčší počet ocenení za medovinu zo svetových súťaží. Pýšime sa dokonca titulom Najlepšej medoviny sveta (Apimed). Spôsobené to môže byť napríklad tým, že za najkvalitnejšie medy sveta sú považované tie z ihličnatých lesov horských oblastí strednej Európy. Hrdí sme na ňu teda právom!

Zvnútra medovinou, zvonku olejom

Okrem vynikajúcej chuti bola kedysi cenená aj pre jej vraj afrodiziakálne účinky. V Škandinávii ju nazývali nápojom lásky. Mladomanželia museli 30 dní po obrade piť medovinu, aby im to zabezpečilo plodný život. Ak navyše manželia v tomto období splodili syna, výrobca danej medoviny sa stal veľmi uznávaný. Z tejto tradície vznikol aj názov „medové týždne“. Keď sa pozrieme ešte hlbšie do minulosti, ospevovali ju už Platón, Homér či Plínius. Veď aj sám cisár Augustus hovoril, že vysokého veku sa dožil práve vďaka nej. „Zvnútra medovinou, zvonku olejom,“ povedal.

 

Foto: Zdroj internet

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz