Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tradičné torty + recept na Mocca tortu

rss

Tradičné torty ktoré piekli aj slovenské gazdinky začiatkom 20. storočia predstavujú úplne iný cukrársky svet ako ho poznáme dnes. Oproti dnešným tortám sa vyznačovali odlišnými postupmi, ale aj dobovými surovinami z ktorých niektoré dnes už nie sú dostupné. Podľa mnohých receptov z tej doby si však môžete upiecť tradičnú tortu aj dnes.

Okolo roku 1900 sa pri pečení tôrt používali čerstvé, „pravé“ potravinárske suroviny. Okrem obilnej múky boli v obchodoch k dispozícii aj iné druhy múky (zemiaková, ryžová, škrobová, atď.). Okrem kvalitného, jemného viac krát preosievaného cukru boli bežnou súčasťou múčnikov mandle upravované rôznymi spôsobmi, často nahrádzané lieskovcami alebo vlašskými orechmi – dobrotami, ktoré v tej dobe neboli v každej domácnosti samozrejmosťou.

Z ďaľších typických ingrediencií spomeňme aspoň vanilku, škoricu, klinčeky alebo pomarančovú a citrónovú kôrku. Popri klasických okrúhlych tortách (pri ktorých sa piškótové cesto lialo do okrúhlych tortových ráfov) poznali už aj vtedy „modernejšie“ tvarované štvorhranné (resp. „štvorcové“) torty. Na vrchnú výzdobu tradičných tôrt sa používali rôzne polevy vrátane čokoládovej polevy, cukrové zmesi (napríklad tzv. „biely ľad“) a na dozdobenie orechy, zvárané ovocie či drobné cukrárske ozdoby.

Recept na jednoduchú, tradičnú kávovú tortu z éry ešte pred prvou svetovou vojnou:

Mocca torta

Piškóta – suroviny: 30 dkg (polohrubej) múky, 6 žĺtkov, 2 celé vajíčka, 36 dkg kryštálového cukru, sneh zo 6 bielkov.

Piškóta – postup: žĺtky, vajíčka a kryštálový cukor dôkladne vymiešame. Primiešame múku a sneh z bielkov. Takto pripravené piškótové cesto cesto upečieme v rúre na rovných plechoch.

Plnka – suroviny: 20 dkg čerstvého masla (alebo margarínu),  4 lyžičky práškového cukru, 12 lyžíc silnej čiernej kávy, 6 lyžičiek sladkého mlieka, 4 žĺtky, 2 x polohrubej múky na koniec noža.

Plnka – postup: na sporáku rozmiešame žĺtky, 4 lyžičky práškového cukru, zvlášť 6 veľkých lyžíc práškového cukru, sladké mlieko, múku a miešame až kým to nezovrie. Dáme zovrieť kávu s 6 veľkými lyžicami práškového cukru, po vychladnutí rozmiešame s maslom na penu. Obe zmesi zamiešame dohromady, čím je plnka hotová.

Upečené tortové piškóty – piškótové pláty – podľa potreby rozkrojíme. Naplníme ich plnkou, ktorú použijeme aj na obtiahnutie torty.

Dobrú chuť..!

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz