Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tipy k úspešnejšej detoxikácii

rss

Po náročnom sviatkovom období prichádza čas uvedomenia si, že telo počas predošlých pár týždňov dostalo skutočne zabrať. Niektorí z nás si z toho nerobia nič, druhí však rozmýšľajú, ako by telo mohli prečistiť a opäť zharmonizovať. Ponúkame vám teda pár tipov a trikov, ako pri detoxikácii postupovať a ako si ju uľahčiť. Pozor, článok presne nehovorí, aký jedálniček pri očiste dodržiavať.   

Čo sú „jedy“ alebo toxíny?

Toxíny, to sú všetky nebezpečné látky, ktoré spôsobujú v tele nepriaznivú reakciu. Tá sa prejaví zvyčajne ihneď alebo v priebehu pár hodín. Ak sa často opakujú, môžu vo forme chronického procesu viesť až k poškodeniu organizmu. O prítomnosti toxínov v tele pritom môžu svedčiť rôzne príznaky. Najčastejšou a zároveň najmiernejšou formou je únava. Po nej však nastupuje malátnosť, bolesti hlavy až ostrá bolesť v kostiach. Silnejšími prejavmi sú alergie, vznik cýst, obličkových a žlčníkových kameňov a obezita. Silnejšia intoxikácia vedie k deformácii orgánov, kostí či kĺbov, zmeny v nervovom systéme až nakoniec rozpad buniek a vznik zhubných nádorov.

Čo všetko je jedovaté?

Popri jedovatých látkach majú negatívny vplyv aj látky prijaté alebo nahromadené v nadmernom množstve, ktoré inak vôbec nie sú škodlivé. V tele sa z nich môžu tvoriť zlúčeniny, ktoré sa nestačia dostatočne rýchlo vylučovať. Takéto zlúčeniny nazývame splodiny. Summa summarum: Nadbytok všetkých látok, ktoré sa dostanú do organizmu, má na organizmus nepriaznivý účinok. Vyžadujú si totiž viac energie, ktorú berú iným orgánom.

Detoxikácia na úrovni tela a duše

Našou prvou úlohou pri detoxikácii je očistiť organizmus od vplyvov vyvolaných rôznymi látkami. Sú to rôzne farbivá (od E 100), konzervačné látky (od E200), umelé antioxidanty (od E300), emulgátory a stabilizátory, regulátory kyslosti, glazúry – poťahové látky, zvýrazňovače chuti, umelé sladidlá, zahusťovadlá (od E400) atď. Vyhýbať by sme sa mali v podstate všetkým aditívam. Aj keď sa to častokrát nedá, zo začiatku ich stačí zredukovať a dávať pozor na to, čo jeme.

Spôsoby detoxikácie

Prvým krokom je zharmonizovanie trávenia. Potom nastupujú detoxikačné kúry, ktoré sú schopné preladiť náš biochemický energetický program organizmu. Tretím krokom je „mobilizovanie splodín“, teda zaradiť do detoxikácie vyplavovacie metódy. Využívať sa môžu preháňadlá, klystír, potenie, vodné kúry, obklady, prečistenie jazyka  a ďalších slizníc. Detox tvorí základ aj pre rôzne terapie a redukčné diéty. Je totiž veľmi dôležité, aby telo začalo terapiu čisté, zvyšuje sa tým účinok terapie.

Užitočné tipy

Pri prečisťovaní zvýšte príjem vody na 3 až 3,5l denne, keďže toxíny sa vyplavujú tekutinami. Mala by to byť hlavne nesýtená voda a ovocné šťavy. Káva je zakázaná, keďže odčerpáva z organizmu vodu a v tkanivách zanecháva splodiny. Dovolené sú čaje z byliniek prečisťujúcich krv (1 – 2 šálky denne, len na začiatku očistnej kúry). Celoročne by ste ich však piť nemali, bylinka s inými účinkami sú ale veľmi prospešné. Okrem toho je dôležitý aj pohyb, musí však prebiehať na čerstvom vzduchu, nie v nevetraných posilňovniach. Okrem potenia zo športu pomáha aj sauna – pot taktiež vyplavuje toxíny. Doprajte si aj hĺbkovú masáž tela. Zlepší krvný obeh a odbúra toxíny.

Ovocie

Vďaka obsahu vlákniny, minerálov a vitamínov je ovocie zdravé nie len počas kúry. „Najdetoxikačnejšie“ ovocie sú jablká, ktoré zabraňujú hnitiu bielkovín v črevách a vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú vyprázdňovaniu a celkovo telo prečisťujú. Veľa vápnika, horčíka, medi, draslíka a vitamínu C obsahujú aj hrušky, ktoré prirodzene čistia črevá. Rovnako majú na očistu čriev priaznivý účinok aj marhule, broskyne, melón, hrozno a višne – to všetko vďaka vláknine. Spomenúť treba aj slivky a jej iné podoby, ako napríklad sušené slivky či lekvár (ak máte chuť na sladké J ). Obsahujú taktiež vlákninu a mnoho antioxidantov. Pomáhajú rýchlejšiemu vyprázdňovaniu, čím sa znižuje riziko opätovného vstrebávania toxínov.

Zelenina

Aj zelenina je pre telo všeobecne prospešná. Existujú však druhy, ktoré nám pri očiste pomáhajú viac ako ostatné. Dôkladne vás prečistí cvikla, ktorá má vysoký obsah minerálnych látok. Tie podporujú tvorbu krvi a majú silné diuretické (močopudné) účinky. Močopudne pôsobia aj uhorky, z tela sa teda škodlivé látky rýchlejšie vyplavia. Dôležitým zdrojom horčíka je brokolica, ktorá navyše vďaka vláknine a minerálnym soliam podporuje činnosť čriev. Pri očiste sú paradoxne prospešné aj zemiaky a to napriek tomu, že vysoký obsah sacharidov z nich robí nepriateľov diét. Sú totiž bohaté na vitamíny C a B. Na koniec nesmieme zabudnúť spomenúť kapustu, ktorá v tele toxíny neutralizuje.

 

Väčšina informácií je čerpaných z knihy 1000 tipov pre zdravie (Marietta Csete)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz