Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tekvica - najväčšia bobuľa na svete

rss

Väčšina ovocia či zeleniny má v niečom svoje prvenstvo. Či už je najsladšia, s najväčším podielom vitamínu C alebo najlepšia na trávenie... Aj tekvica má svoju prednosť. Je to najväčšia bobuľa sveta!

Vysoký sexuálny apetít s tekvicou?

Tekvica sa u nás v Európe objavila niekedy v 15. až 16. storočí. Bola sem donesná zo Strednej alebo  Južnej Ameriky. Indiáni ju ale poznali už dávno predtým. Pestovala sa už okolo roku 4500 p.n.l. S radosťou konzumovali nie len jej plody, ale aj semienka a listy. Spoznali totiž jej tajomstvo – kvalitný sex. Tekvica okrem zdravotných účinkov a krásnej štíhlej postavy dodávala Indiánom aj sexuálny apetít. Okrem toho im však slúžila aj prakticky. Využívali ju miesto tanierov, naberačiek či nádob. u nás bola zase vinármi využívaná na vyťahovanie vína zo sudov. Dnes je ale skôr známa ako symbol anglosaského sviatku Halloweenu.

Aké druhy u nás nájdete?

Zväčša sa u nás pestujú hlavne štyri odrody: tekvica obyčajná, figolistá, muškátová  a tekvica veľkoplodná (zaraďujeme sem aj tekvičku Hokkaido). Veľkoplodná, ako už z názvu logicky vyplýva, má veľmi veľké plody. Môžu vážiť až do 30kg a majú rôzne sfarbenie plodov aj listov. Medzi odrody tekvice obyčajnej patria napríklad aj cuketa a patizón.

Zbaví vás nadbytočnej vody

Čo sa týka nutričných hodnôt, 100g tekvice obsahuje 6.5g sacharidov, 1g bielkovín a 0.5g vlákniny. Z veľkej časti sa skladá z vody, má nízku energetickú hladinu a preto sa využíva pri redukčných diétach. Navyše má diuretické účinky, čo znamená, že pomáha odvádzať prebytočnú vodu z tela. Okrem toho obsahuje aj dôležité minerály ako železo, horčík a zinok. Najvyšší podiel obsahu z minerálov má v tekvici draslík, ktorý vďaka močopudným účinkom vyplavuje z tela nadbytočnú soľ. Tým zlepšuje stav pacientov s reumatizmom a dnou. Ochoreniam močových ciest pomáha selén. Oranžovú farbu tekvíc spôsobujú karotenoidy na čele s beta-karoténom. Ten sa po konzumácii premieňa v tele na vitamín A.

Jesť iba dužinu?

Jadierka tekvíc určite nevyhadzujte, radšej usušte a olúpte. Majú málo alergénov, veľa zinku a sú dobré na chudokrvnosť. Pozitívne pôsobia aj na prostatu. Obsahujú cucurbitacíny, ktoré zabraňujú premenu testosterónu na dihydrotestosterón. Práve ten zapríčiňuje rast buniek prostaty, čo mnohým mužom spôsobuje problémy. Ich najväčšou prednosťou je ale aminokyselina tryprofán. Pôsobí na vyplavovanie serotonínu v mozgu, ktorý ovplyvňuje náladu človeka. Väčšina ľudí má tejto aminokyseliny nedostatok vzhľadom k tomu, že ju poškodzuje tepelné spracovanie potravín. Tekvicové jadierka sú na ňu skutočne bohaté a práve preto sú vzácne.

Koľko jadierok zjesť?

Aby ste dostali do tela všetky potrebné látky, stačí ich zjesť okolo dve hrste denne. Ak si ich navyše na noc namočíte, aktivujete v nich všetky enzýmy. Zo semien je lisovaný aj olej, ktorý zlepšuje kvalitu zubov, pokožky, nechtov a vlasov. Dobrý je aj na masáže a deťom pomáha pri nadúvaní bruška. Zahadzovať sa neoplatí ani listy tekvíc. Keď si ich priložíte na boľavý členok (po vyvrtnutí) či bolesti kolena, zmierni bolesti a pomôže.

Polievky, rizotá, muffinky...

Využitie tekvice v kuchyni je skutočne široké. Uvariť z nej nemusíte len klasický prívarok, no aj polievky, rizoto, sladké koláče a muffiny. Ich konzumácia pomáha tráveniu, posilňuje imunitu, ukľudňuje nervy, znižuje hladinu tuku v krvi a pomáha správnej činnosti srdca. Tekvicu teda tiež môžeme zaradiť do skupiny veľmi zdravých potravín!

Aké sú vaše obľúbené tekvicové recepty?

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz