Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Suroviny na domácu výrobu piva

rss

(Domáca výroba piva, 3. časť). Absolútnym surovinovým základom pri tradičnej výrobe piva je voda, jačmeň (jačmenný slad), chmeľ a pivovarské kvasinky. Aj keď sa rozhodnete namiesto tradičných postupov vyrábať pivo z mladinového koncentrátu (a teda nepotrebujete kupovať jednotlivé suroviny zvlášť), nájdete v tomto článku niekoľko dôležitých informácií pre úspešnú domácu výrobu piva.

 

 

 

 

Nie je voda ako voda

Pivo uvarené z tých istých surovín a presne podľa tých istých postupov bude mať odlišné výsledky, ak pri jeho výrobe použijete vodu z odlišných zdrojov. Chuť a farbu piva výrazne ovplyvňujú najmä minerálne látky obsiahnuté vo vode. Úspešné pivovary dokonca prispôsobujú parametrom vody zo svojho vodného zdroja aj technologické postupy, aby dosiahli čo najlepšie výsledky. Platí, že najlepšia voda na výrobu piva obsahuje dostatok minerálnych látok a zároveň by nemala obsahovať priveľa chlóru (našťastie ak vodu necháte odstáť s občasným premiešaním, chlór vyprchá). Tvrdá alebo mäkká voda? Mäkká voda je potrebná pri výrobe svetlých pív, pre tmavé pivá môže byť aj trocha tvrdšia.

Jačmeň (jačmenný slad)

Ak sa namiesto mladinového alebo sladového koncentrátu rozhodnete začať s výrobou piva od tradičných základov, nezaobídete sa bez nákupu sladového jačmeňa (v potravinárskej kvalite). Kúpite si ho priamo od farmárov, alebo ako nedrvený jačmenný slad v špecializovaných e-shopoch. Existuje mnoho druhov jačmenného sladu (plzeňský slad, mníchovský slad atď.), každý má špecifické vlastnosti a vedie k vzniku piva s inými vlastnosťami (napr. plzeňský slad na ležiaky).

Chmeľ

Chmeľ je popínavá rastlina vytvárajúca typické šiškovité plody (šištice) s obsahom silíc, tanínov, flavonoidov a ďalších cenných látok. Pridávaním do piva v tom správnom okamihu mu chmeľ dodáva špecifickú horkú chuť a ďalšie vlastnosti. Správne načasovanie je dôležité — chmeľ pridaný 5 minút pred koncom varenia piva ovplyvní chuť úplne inak, ako chmeľ pridaný 45 minút pred koncom varenia piva. Vyskúšajte si to v praxi — samozrejme ak vyrábate pivo z mladinového koncentrátu, nemusíte sa týmto vôbec zaoberať, koncentrát už obsahuje všetky suroviny. Chmeľ si kúpite okrem špecializovaných e-shopov aj v lekárňach (a dá sa z neho tiež uvariť čaj).

Pivovarské kvasinky (pivovarské kvasnice)

Predávajú sa tekuté aj sušené pivovarské kvasinky. Sušené sú väčšinou lacnejšie, preto sú vhodné na prvé experimenty s výrobou piva. Tekuté kvasinky sú kvalitou (aj cenovo) o triedu vyššie — výborná voľba, keď sa po zvládnutí základov rozhodnete vyrobiť si to najlepšie pivo na svete. V pivovarníctve sa používajú v podstate dva základné druhy kvasiniek. Iné sú vhodné na zriedkavejšie pivá s tzv. vrchným kvasením (napr. Porter), iné na častejšie vyrábané pivá s tzv. spodným kvasením (ležiaky).

Čo sa dá ešte pridať do piva?

Prakticky čokoľvek :) vrátane rôznych druhov cukru, vločiek (kukuričných, pšeničných, ryžových, ovsených), ovocia a/alebo mnohých druhov byliniek (žiadna z nich však asi nedokáže úplne nahradiť chmeľ). Bylinky možno pridať pred začiatkom varu aj v posledných minútach varenia piva. Vyskúšajte napríklad harmanček, zázvor, šalviu, púpavu alebo žihľavu a vyrobte si unikátne pivo podľa svojej chuti. Existujú aj pivá, v ktorých je jačmenný slad doplnený napríklad pšeničným sladom (tzv. pšeničné pivá).

Nasledovný diel seriálu si nenechajte ujsť, vyrobíme si prvé pivo :) a ako sa patrí na začiatočníkov, predvedieme si výrobu piva z mladinového koncentrátu.

 

1/8     2/8     3/8     4/8     5/8     6/8     7/8      8/8

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz