Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sú extra čokolády naozaj EXTRA?

rss

 

Veľa ľudí kupuje extra čokolády lebo očakáva, že v nich je niečo extra. Extra mlieko, extra kakao, budú mať extra chuť... opak je však pravdou. Časopis d-test nám dokázal opak. 

Zaručuje vyššia cena lepšiu chuť?

Pri kúpe čokolády máme pocit, že čím je drahšia, tým lepšie musí chutiť. Podľa d-testu čokoláda Lindt Excellence Extra Creamy Milk vyrobená z kvalitného kakaa a mlieka síce chutí najlepšie, ale od ostatných lacnejších čokolád sa príliš chuťou nelíši. Rovnaké hodnotenie chuti dostali aj čokolády Lidl first Nice/milk chocolate, Billa clever /mliečna čokoláda a Tesco Reylands /milk chocolate. Práve táto čokoláda obsahuje veľmi kvalitné mlieko s nízkym obsahom nežiaducich tukov. 

Čokoláda a tuky

Každá čokoláda obsahuje tuky. pred vstupom do EU mohla čokoláda obsahovať iba tuk v podobe kakaového masla, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri drvení kakaových bôbov. Vstupom do EU sa do kakaa môžu pridávať aj iné rastlinné tuky prevažne exotického pôvodu. Ich množstvo je obmedzené, a nesmie prekročiť 5% objemu výrobku a nesmie byť na úkor kakaového masla a kakaovej sušiny.

U 13tich testovaných čokolád nebolo zistené porušenie povolených množstiev. Rastlinný tuk bol zistený u 3 čokolád, ktoré túto skutočnosť uvádzali podľa predpisov na obale. 

Nebezpečenstvo vo forme rastlinného tuku

Pri rafinácii niektorých rastlinných tukov vznikajú nebezpečné zlúčeniny s chlórom, ktoré prechádzajú do čokolády. Tieto zlúčeniny boli objavené v čokoláde Figaro mliečna. Látka objavená v čokoláde (3-MCPD) môže pôsobením tráviacich enzýmov tvoriť karcinogény a mutagény a viesť k neplodnosti. 

Tropické tuky začali do čokolády pridávať krajiny južnej Európy, aby zvýšili teplotu, pri ktorej sa čokoláda začne topiť. Tomuto "trendu" sa museli prispôsobiť všetky členské krajiny EÚ, aby bol zachovaný možný voľný pohyb tovaru v Európskej únii. 

Cukor a mliečna čokoláda

Pri konzumácii mliečnej čokolády ani netušíme, koľko cukru jeme. V mliečnych čokoládach tvorí cukor až polovičku hmotnosti čokolády, čo pri 100gramovej čokoláde predstavuje 11 lyžičiek cukru. Z testovaných čokolád najvyšší obsah cukru mala Billa Clever mliečna čokoláda (až 56% obsahu) a najmenej Lindt Excellence Extra Creamy Milk (41% obsahu). 

Obsah mlieka v mliečnej čokoláde

Výrobcovia na upútanie pozornosti na ich čokoládu vnucujú ľuďom pocit, že práve ich čokoláda je najlepšia, najzdravšia, hlavne prostredníctvom obalu. Obrázky alpských kráv a lúk v nás majú vyvolať pocit niečoho špeciálneho, zdravšieho. Každá mliečna čokoláda musí mať minimálny podiel mlieka a mliečneho tuku.  Pri výrobkoch Lidl First Nice/milk chocolate, Kaufland Katy/milch chocolate a Tesco Reylands/Milk Chocolate bolo množstvo obsiahnutého mlieka a mliečneho tuku na minimálnej hranici (aj po zohľadnení možnej chyby vzniknutej meraním).  Najviac mliečnej sušiny obsahovala  Organic (BIO)  Ecuadorian 39% Milk Chocolate

Prečo sme po zjedení čokolády šťastný?

Kakaové bôby v sebe obsahujú látky ako kofeín a alkaloid theobromín. Tieto látky s povzbudivými účinkami prechádzajú do čokolády. Preto s konzumáciou čokolády pociťujeme príjemný pocit a dobrú náladu :)

Ktorá čokoláda vyhovela predpisom?

Predpisom  EÚ vyhoveli všetky zo skúmaných čokolád. Žiadna z nich však odbornú komisiu neoslnila.  

O kvalite kakaových bôbov využívaných na výrobu čokolády a ich spracovaní by sa mohli viesť dlhé debaty. Práve spracovanie kvalitných bôbov dodáva čokoláde svojráznu vôňu, ktorá je zložená zo stoviek vonných látok. 

Množstvo theobromínu a kofeínu v čokoláde nie je dané žiadnymi predpismi. Hodnoty týchto povzbudivých látok v amerických čokoládach však dosahujú dvojnásobne vyššie hodnoty, ako v tých európskych. 

Pozitívnou správou je, že iba 3 výrobky (Orion Extra mliečna, Kaufland Katy/ milk chocolate a Figaro mliečna) obsahovali plesne hlboko pod povoleným limitom

Obsah kakaovej sušiny v čokoláde

Pri kúpe mliečnej čokolády si pozorne prečítajte obsah jednotlivých zložiek. V klasickej mliečnej čokoláde, musí byť obsah kakaovej sušiny minimálne 25%, v "Extra" čokoládach musí byť tento obsah minimálne 30%.

Ktorá čokoláda nie je čokoládou?

Na trhu existujú čokolády, ktoré vlastne ani čokoládami nie sú. Nespĺňajú minimálne množstvo kakaovej sušiny. Medzi tieto čokolády patrí napríklad v Poľsku vyrobená Millano Mliečna, ktorá obsahuje iba 8% kakaového prášku. Obsahuje dokonca viac ako je povolené množstvo rastlinných tukov. 

Popliesť nás môže aj Price kakaovo mliečna pochúťka, ktorá na svojom obale zobrazuje naberačku v hromade kakaových bôbov. Obsah kakaovej sušiny je len 7% hmotnosti. Čokoláda je rovnako z Poľska. 

Ani jedna z týchto "čokolád" neporušuje predpisy, keďže na obale neudáva názov čokoláda, ale kakaovo mliečna pochúťka. Vďaka tvaru a obalu môže zákazník tento pocit veľmi rýchlo nadobudnúť. 

Porovnanie jednotlivých čokolád si môžete na fotke z d-testu pozrieť vo fotogalérii.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz