Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Strukoviny a naše zdravie

rss

Kedysi boli strukoviny hlavným zdrojom bielkovín v strave ľudí.  Mäso bolo drahé, a teda ľudia museli bielkoviny získavať z iných zdrojov. Najvhodnejším zdrojom sú strukoviny. Okrem bielkovín, nášmu telu dodávajú množstvo rôznych vitamínov a látok potrebných pre telo. Fazuľa samotná obsahuje dôležité vitamíny pre naše zdravie, vlákninu a bielkoviny. Je zdrojom mangánu, vápnika, horčíka, železa, fosforu, medi a draslíka.  Kontrolovať hladinu cukru v krvi dokáže vďaka nízkemu glykemickému indexu. Neobsahuje žiadny cholesterol a využíva sa ako prevencia proti nadváhe. Hrach pomáha znižovať krvný tlak, prospieva zraku a predchádza vzniku sivého zákalu, blahodárne pôsobí na vlasy, pokožku a nechty. 

Fazuľa ako prevencia rakoviny

Fazuľa pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva. Pomocou vlákniny, ktorú obsahuje, zabraňuje premene žlčových kyselín. Tie vytvárajú v hrubom čreve rakovinové bunky. Skracuje prechod týchto kyselín v hrubom čreve a teda znižuje ich kontakt so sliznicou. Vláknina na seba viaže karcinogény,  ktoré sa neskôr vylúčia.  

Fazuľa je zdrojom obživy probiotických baktérii, podporuje ich rozmnožovanie a rast.  Probiotické baktérie odstraňujú aj zvyšné karcinogény v hrubom čreve.

Proti rakovine pôsobí aj vďaka kyseline listovej – stabilizuje DNA a predchádza mutáciám a fytátom, ktoré vychytávajú voľné radikály a sú silným antioxidantom.

Denné dávky

2 porcie fazule denne (jedna plechovka) obsahuje :

 

                             % z dennej dávky

                      Vláknina

                                         80

                      Kyselina listová

                                         40

                      Draslík

                                         35

                      Horčík

                                         40

                      Vápnik

                                         20

 

Nebezpečenstvo

Fazuľa sa nikdy nesmie jesť surová alebo nedovarená. Obsahuje nebezpečnú toxickú bielkovinu. Tá sa varom stratí.

Využitie strukovín

Slováci využívajú strukoviny takmer všade. Robíme z nich kyslé aj slané polievky, placky, prívarky, vyprážané guľky, nátierky, pridávame ich do guľášu, plnky, pečené aj studené sladkosti, rizoto, šaláty alebo samostatne ako prílohy.

Ich miesto v našom jedálničku je nevyhnutné. Desiatky rôznych spôsobov využitia zabezpečujú, že si každý môžeme nájsť to, čo nám chutí a tak pomáhať svojmu telu získať veľa potrebných živín pre chod organizmu. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz