Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Správne stravovanie v lete

rss

Aj počas leta potrebujeme nášmu telu dopriať dodatočné množstvo minerálov a vitamínov.

Počas leta vystavujeme telo extrémnym podmienkam. Nielen že teplota vzduchu dosahuje najvyššie teploty v roku,  ale aj vlhkosť vzduchu je pomerne nízka. To predstavuje pre gastrointestinálny, kardiovaskulárny systém, minerálnu a vodnú rovnováhu v tele záťaž.  Toto riziko je u všetkých, aj zdravých ľudí. Hlavný hygienik SR prof. MUDr. Ivan Rovný PhD., MPH upozornil na toto riziko a na fakt, že stravovanie tomu treba prispôsobiť.

Podľa neho vhodnou stravou sú ľahké jedlá, pričom netreba zabúdať na pitný režim.  Pri potravinách musíme dbať aj na ich skladovanie a prípravu, aby sme predišli kontaminácii potravín mikroorganizmami.

Pozor na potraviny

Obzvlášť pozor si treba dať pri niektorých druhoch potravín. K týmto druhom patria napríklad lahôdky, zmrzlina, detská výživa, mäso, mlieko alebo vajcia.  Pri nepozornosti konzumácia týchto potravín nemusí skončiť len zvýšenou návštevou toalety, ale aj návštevou nemocnice.

Ako a čo variť

Ľahšiu stravu predstavujú ľahko stráviteľné potraviny s nižšou energetickou hodnotou.  Jedálniček by mal obsahovať pestrú a vyváženú stravu. Telo však  nepotrebuje toľko energie, keďže vytvára menej tepla ako v zimných mesiacoch.

Súčasťou našej stravy by malo byť celozrnné pečivo, ryby, mliečne nízkotučné výrobky, strukoviny, zemiaky ale aj hydina.  Úplnou každodennou samozrejmosťou by malo byť sezónne  ovocie a zelenina vo zvýšenej miere.  

Na prípravu zvolených jedál by sme mali uprednostniť klasické varenie alebo dusenie pred mastným vyprážaním alebo fritovaním.

Malé a ľahké

Jesť ľahké potraviny nie je všetko. Svoje porcie by sme mali zmenšiť. Letné obdobie je priaznivé pre záujemcov o chudnutie.  Aj tu platí pravidlo že menej je viac a jesť by sme mali v prípade, že máme na jedlo chuť.

Antioxidanty

Príjem minerálov, vitamínov a antioxidantov je v lete nevyhnutný. Ich nadmerná spotreba je spôsobená slnečným žiarením. Pri opaľovaní spojenom s fajčením  je spotreba antioxidantov v tele nadmerná.  Spotrebúva sa najmä vitamín A, C a E.

Vitamín A

Pre doplnenie vitamínu A do tela je vhodné konzumovať zeleninu ako mrkva alebo paradajky, ovocie ako maliny, či marhule. Vitamín A je rovnako aj v masle a rybách.

Vitamín C

Príjem vitamínu C z potravín dosiahneme konzumáciou drobného ovocia ako sú jahody alebo čierne ríbezle, černice aj maliny alebo konzumáciou citrusového ovocia a kivi. V zelenine sa nachádza v paprike, kalerábe, paradajkách, karfiole, zemiakoch alebo keli.

Ovocie

Konzumáciou ovocia prijímame nie len potrebné minerály a vitamíny, ale aj vodu. V letnom období by sme mali konzumovať veľké množstvo sezónneho regionálneho ovocia, ale aj zeleniny.

Pitný režim

Tekutiny z tela nestrácate len na toalete, ale aj potením alebo dýchaním. Denne takto stratíte 3l vody. Túto vodu treba doplniť pitným režimom. Najvhodnejšia je čistá voda, minerálne vody, bylinné alebo ovocné nesladené čaje alebo zriedené ovocné šťavy.

V menšom množstve by sme mali piť kávu, ktorá pôsobí dehydratačne – vyťahuje vodu z tela. Nepovažuje sa teda za tekutinu vhodnú pre pitný režim. V prípade nutnosti piť kávu, vypite aj viacej nealkoholických nápojov.

Ak pijete minerálky, nezabudnite ich striedať. Každá minerálka obsahuje niečo iné, a pre naše telo je vhodné obmieňať jednotlivé druhy a tak zabezpečiť príjem rôznych minerálov.  Ich význam je v lete o to vyšší, že kvôli poteniu sa z nášho tela vyplavuje nie len voda ale aj minerály.

Ovocné džúsy alebo nektáre kvôli obsahu jednoduchých cukrov nie sú vo veľkých množstvách vhodné. Pôsobia rovnako ako káva, teda dehydratačne.

Proti únave

Pri veľkých teplách je naše telo unavené. K predídeniu únavy nám pomôže jogurt. Pôsobí antibakteriálne a zabraňuje tvorbe zápachu v ústnej dutine.  Ochraňuje nás aj pred hnačkami, keďže stabilizuje črevnú flóru. Ideálny je biely jogurt. Treba však dbať na správne skladovanie a nenechávať ho dlhšiu dobu na teple.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz