Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Spôsoby sušenia

rss

Jednou z možností uchovávania potravín je ich sušenie. V domácnostiach sa pre jeho prácnosť moc nevyužíva, ale určite sa to vyplatí.

Sušička

Nové technológie priniesli so sebou pokrok aj v tejto oblasti. Už nie je ničím nezvyčajným, že v domácnostiach sa na sušenie využíva elektrická sušička.  Už o niekoľko hodín môžete pri nízkych teplotách vysušiť väčšie množstvo potravín.  Po celý rok tak môžeme priebežne sušiť  sezónne ovocie, bylinky alebo všetko, čo nazbierame.  Vysušené potraviny pomocou nízkej teploty nestrácajú svoju výživovú hodnotu. V zdravej výžive je sušené ovocie využívané často. K nemu môžeme pridať viacero druhov orechov a zmes si zobrať so sebou na cesty, do roboty alebo deťom do školy. 

Sušiť sa dá aj slané

Pokiaľ preferujete slané chute, môžete si nasušiť aj zeleninu.  Sušená zelenina ostáva v surovom stave, a teda si zachováva svoju výživovú hodnotu. Pripraviť si môžete nie len jednotlivé druhy, ale pomiešať aj viacej druhov, napríklad paradajky, cibuľa a zemiaky, zmiešať so slnečnicovými semiačkami a podobne. Všetku zeleninu krájame na plátky, premiešame a vysušíme.

Sušenie na vzduchu

Tí, čo nemajú doma sušičku, môžu sušiť na vzduchu. Takéto sušenie si vyžaduje dlhší čas, kým sú potraviny dostatočne preschnuté, aby sme ich mohli uskladniť. Na sušenie je vhodné využiť mrežované tácky, aby vzduch prúdil aj zo spodu a nevznikali plesne. Rýchlejšou možnosťou v zimnom období  je sušenie na radiátore, ktorý proces urýchli.

Sušenie v rúre

K často využívaným spôsobom sušenia patrí aj sušenie v rúre. Ide o sušenie pomocou teplého vzduchu.  Ovocie síce zasušíme, ale kvôli vysokej teplote nezachováme všetky vitamíny. Pri sušení v rúre treba nechať dvierka pootvorené, napríklad vložením varechy medzi dvierka a rúru, aby mala para kam unikať.

V starších domoch alebo na chatách môžete využiť kachľovú pec.  Na hornú plošinu položíme plech s nakrájaným ovocím alebo zeleninou a sušíme.  

Sušenie patrí k najlepším spôsobom uchovávania ovocia a zeleniny. Ovocie a zelenina si usušením predĺži dobu trvanlivosti a nestratí vitamíny.  Uskladňovanie je vhodné v nádobách s prísunom vzduchu, aby potraviny nesplesneli. Nádoby treba zabezpečiť proti prachu a hmyzu (napríklad miesto viečka použiť gázu).  

Tipy

Ovocie môžeme rozmixovať  a využívať v obilných kašiach ako sladidlo, alebo na prípravu nápojov. Ako náhradu sladkého môžeme rozmixovať zrelé ovocie, vytvoriť z neho placky a usušiť.  Placky môžeme naplniť rôznymi ovocnými krémami a zatočiť do rolády. Sušené ovocie je príjemne sladké a pripomína nám čipsy. Deťom teda môžeme dať niečo chutné a zdravé aj ku filmu alebo na oslave narodenín.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz