Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Špargľa – jarná kráľovská delikatesa

rss

Špargľa bola považovaná v Grécku za symbol luxusu. Bola známa aj ako zelenina i liek. Jej zázračnú silu dokonca vyzdvihoval aj Hippokrates. V súčasnosti sa pestuje takmer na celom území Európy. Najväčšími pestovateľmi je Čína, USA, Španielsko, Francúzsko a Nemecko. U nás sa s pestovaním špargle môžete stretnúť na Záhorí vo Veľkých Levároch.

Špargľa by určite nemala chýbať v našom jedálničku. Môžeme ju nazvať aj vitamínovým darom prírody, ktorý má blahodarné účinky na organizmus. Je bohatá na vitamíny A, B, C a E. Okrem toho obsahuje aj kyselinu listovú, vlákninu, a tiež aj množstvo minerálov, stopových prvkov a aminokyselín. Netreba zabúdať na fakt, že sa jedná o nízko kalorickú zeleninu s minimálnym obsahom sacharidov a tukov. Preto sa osvedčila aj pri redukčných diétach. Okrem toho hovoríme aj o nenahraditeľnej surovine v prevencii pred rakovinou.

Ako kúpiť čerstvú a dobrú špargľu?

Čerstvú a kvalitnú špargľu rozpoznáme jednoducho. Môžeme tvrdiť, že čím je špargľa tenšia, tým je aj jemnejšia. Špargľové končeky by mali byť prirodzene sfarbené. Povrch špargle by mal byť jemne lesklý. V prípade, ak nie ste dostatočne presvedčený o jej čerstvosti, vyskúšajte krátky test. Ide o vzájomné trenie výhonkov, ktoré by mali vydávať vŕzgajúci zvuk.

Znakom nekvalitnej špargle sú zvädnuté a hnedkasté hlavičky.

Druhy špargle

Trh nám ponúka až tri druhy špargle. Biela špargľa, ktorá má jemnú chuť. Hodia sa k nej jemné omáčky. Zelená špargľa má korenistú chuť, a preto je vhodná najmä s aromatickými omáčkami. Fialová špargľa má tiež aromatickú chuť a je vhodná s korenistými omáčkami.

Čistenie a skladovanie

Na čistenie tejto vzácnej zeleniny sa používa špeciálna škrabka, no ak ju doma nemáte, nevadí, môžete kľudne použiť aj škrabku na zemiaky. Špargľu čistíme zhora nadol, po celej dĺžke okrem hlavičky. Na hlavičku treba dať pozor, aby sa nezlomila. Ak máte pocit, že je ešte stále drevnatá, čistite ju ďalej, lebo inak bude mať horkú chuť.

Špargľu treba starostlivo skladovať. Mimo chladničky vydrží maximálne 3 dni. V chladničke ju skladujte zabalenú vo vlhkej utierke. Takto môže vydržať šesť a sedem dní.

Varenie

Špargľu si môžete pripraviť na pare alebo uvariť. Varíme ju vo zvislej polohe tak, aby hrubý koniec bol dole a hlavička hore. Do hrnca v ktorom ideme špargľu pripravovať je potrebné dať toľko vody, aby siahala tesne pod hlavičky výhonkov. Na dochutenie vody použijeme soľ, cukor, a tiež citrónovú šťavu. Bielu špargľu varíme približne 10 – 12 minút. Zelenú stačí variť približne 8 minút. V prípade, ak ju chceme použiť do šalátov, tak ju stačiť uvariť len minimálne.

Špargľu môžete použiť aj do polievok, omáčok alebo omeliet.

POZOR: V prípade, ak máte zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi, treba sa špargli vyhnúť. Vysoký obsah purínov môže vyvolať záchvat dny.

Už čoskoro sa od nás dozviete pár zaujímavých receptov so špargľou. :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz