Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Slabá úroda? Chýbajú vám v záhrade včielky samotárky!

rss

Nie ste spokojní s tohtoročnou úrodou ovocia a zeleniny vo vašej záhrade? Namiesto zvýšenia dávky hnojív sa skúste zamyslieť nad tým, ako zapojiť do práce viac opeľovačov. Medzi najusilovnejších opeľovačov patria včielky samotárky.

Včielky samotárky sú typické tým, že nežijú vo veľkých spoločenstvách (rojoch) ani neobývajú úle ako ich kolegyne, klasické včely medonosné. Včielky samotárky dokonca ani neprodukujú med. Poletujú z kvietka na kvietok za každého počasia, hľadajúc nektár a peľ, ktorými sa živia. Popritom kvalitne opeľujú ovocné stromčeky, jahody, cukety, fazuľu, paradajky, papriku a ďalšiu zeleninu. Na rozdiel od včely medonosnej  nevytvárajú plásty, nestavajú si ani hniezda ako osy. Na znesenie vajíčok a vyliahnutie novej generácie vyžívajú rôzne otvory, napríklad na povale v starom drevenom krove, ale aj v malte či v tehlách.

Ako presvedčiť včielky samotárky, aby osídlili práve tú vašu záhradu? Jednoducho, postavte im príbytok :) a už sa ich nezbavíte. Nebudú v ňom bývať, potrebujú ho len na odchov potomstva. Najjednoduchším príbytkom pre včielky samotárky by mohol byť masívny drevený hranol či kocka (odrezok z dreveného hranola, min. 10 x 10 x 20 cm) s navŕtanými hlbokými (ale nepriechodnými) otvormi. Otvory vyvŕtajte celým spektrom vrtákov priemeru od 3 mm do 10 mm, aby si každá včielka mohla zvoliť otvor s priemerom, aký jej vyhovuje. Včielkam spravíte radosť, ak budete vŕtať v smere vlákien. Takýto príbytok zaveste alebo priklincujte na slnečné miesto chránené pred vetrom a dažďom, asi 175 cm nad zemou. V prípade potreby ho zastrešte malou vlastnou strieškou proti dažďu, napr. z došikma sklincovaných dosiek. Alternatívou môže byť aj zastrešená dierkovaná tehla či tvárnica.

Podstatne kvalitnejší bungalov pre včielky samotárky nájdete na tomto videu:

https://www.youtube.com/watch?v=mIufxTJavJU

Doteraz sme si vystačili s kusom dreva a vŕtačkou, môžete sa však pokúsiť aj o zložitejšie dielko (podľa inšpirácie z videa). Ako základ budete potrebovať kvalitnú rovnú dosku hrubú aspoň 2,5 cm, pílu a elektrickú, tzv. hornú resp. drážkovaciu frézu (napr. Makita 3709 už od cca 60 Eur). Narežte si dosku na kratšie kusy. Na jednotlivých kusoch dosky si narysujte rysky a vyfrézujte na nich drážky. Opäť použite rôzne priemery fréz, každý kus môže mať drážky vyfrézované iným priemerom (od 3 mm do 10 mm). Nerobte drážky až do po koniec dosky, aby neboli úplne priechodné.

Hotové diely s vyfrézovanými drážkami pokladajte na seba tak, aby vletové otvory boli z jednej (prednej) strany podobne, ako to vidíte na videu. Navzájom ich môžete spojiť ekologickým lepidlom na drevo, odolným voči vode (pri lepení nezabudnite svoje dielko poriadne zaťažiť). Postačí však aj ich zvŕtanie (pozor, nie cez vyfrézované drážky) a zoskrutkovanie, prípadne sklincovanie. Na hotové dielko treba ešte spraviť striešku, a je to. Pozor, nepoužite žiadne prípravky na ošetrenie dreva, včielkam by mohli prekážať, prípadne ošetrite zadnú a bočné steny voskom (ale nikdy nie prednú stenu).

Rozmiestnite včelie príbytky po dvore a keď príde včelia sezóna, môžete obdivovať včielky samotárky, ako sa s nimi zoznámia, vyčistia si chodbičky, naznášajú peľ a stavebný materiál. Keď do komôrok uložia vajíčka, chodbičky zavíčkujú a vy sa môžete tešiť na ďalšiu generáciu opeľovačov vo vašej záhrade.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz