Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Skorocel kopijovitý – matka rastlín

rss

Skorocel kopijovitý, určite všetkým dobre známy, najmä pre jeho liečivé účinky, pri hojení rán.  Hoci nás výzorom moc neohúri, zastáva medzi liečivými rastlinami skutočne významné miesto.

Túto trvácu bylinu môžeme nájsť na poliach, lúkach, okrajoch lesov alebo v nízkych porastoch drevín, teda skoro na každom kroku.

Využiteľné časti

Zo skorocelu sa využívajú všetky jeho časti ako koreň, stvol, klas, a aj semená. Semená skorocelu sú veľmi bohaté na vlákninu. Používajú sa ako neškodné preháňadlo.

Listy zbierame v čase, keď narastú do obvyklej veľkosti, a to vždy opatrne, aby sa nestlačili, a potom pri sušení nezhnedli. Zbierame ich za suchého počasia. Z listov si môžeme pripraviť sirup alebo ich vysušiť počas pekných horúcich dní, v tenkej vrstve, v tieni alebo v sušičke pri teplote 40oC. Neskôr ich môžeme použiť na prípravu záparu alebo čaju. Uskladňujeme ich v dobre uzavretej nádobe a chránime pred svetlom a hmyzom.

Vlastnosti a liečivé účinky

Skorocel kopijovitý je výborný na zapálené sliznice dýchacích ciest, najmä na kašeľ, pľúcnu astmu alebo zahlienenie. Táto liečivá rastlina prečistí krv a žalúdok, preto je veľmi vhodná pre ľudí, ktorí sú málokrvní alebo majú slabé obličky. Skorocel je vďaka svojim antiseptickým a sťahujúcim účinkom vhodný aj pre ľudí, ktorých trápia vyrážky alebo lišaje.

Už od nepamäti sa skorocel používa aj na hojenie rán. Čerstvé pomliaždené listy dokážu pomôcť pri tržných alebo hnisavých ranách, pri bodnutí hmyzom, popáleninách a pod. V prípade, ak vás trápia na nohách pľuzgiere, treba si priložiť na postihnuté miesto čerstvo pomliaždené listy skorocelu a rany sa rýchlo zahoja. Skorocelové listy sa odporúča používať aj pri trombóze.

Príprava na použite

Na prípravu záparu budete potrebovať 1 čajovú lyžičku skorocelových listov na ¼ litra vody. Zápar stačí lúhovať krátko.

Skorocel je v kombinácii s materinou dúškou veľmi účinný liek pri ochoreniach horných dýchacích ciest a ťažkom zahlienení. Budeme potrebovať 1 čajovú lyžičku zmesi materinej dúšky so skorocelovými listami v rovnakom pomere, 1 ošúpané koliesko citrónu. Takto pripravenú zmes zaparíme a lúhujeme približne pól minúty. Čaj by sme mali piť za horúca, po malých dúškoch. V prípade spomínaných ochorení sa čaj odporúča piť 4 – 5krát denne, a to vždy čerstvý.

Zo skorocelu si tiež môžete pripraviť aj domácu pleťovú vodu, ktorá sťahuje póry, čistí a dezinfikuje. Ako prvé si pripravíme tinktúru z 5g čerstvých listov a 100g liehu (60%). Listy necháme lúhovať približne 10 dní, pri izbovej teplote, najlepšie v nádobe so širokým hrdlom. Tekutinu po desiatich dňoch scedíme. Potom 30g z pripravenej tinktúry zmiešame so 70g destilovanej vody a máme na svete domácu pleťovú vodu. Zvyšok tinktúry uskladníme do tmavej nádoby.

Zo skorocelových listov si tiež môžete pripraviť aj sirup. Postup je veľmi jednoduchý. Na prípravu budeme potrebovať 4 hrste skorocelových listov, ktoré je potrebné poriadne umyť, a potom pomlieť na mäsovom mlynčeku. Do tejto zmesi potom pridáme trochu vody, 300 g hnedého cukru a 250 g medu. Zmes varíme na miernom ohni, za stáleho miešania až dokým sa nevytvorí rôsolovitá tekutina. Po uvarení sirup nalejeme do sklenených fliaš, a potom skladujeme v chladničke. Sirup je najlepšie používať, ak máme hnisavé alebo zapálené hrdlo. 

 

TIP: Prečítajte si aj o ďalších liečivých rastlinách. Viac článkov nájdete tu

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz