Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Šípky – vitamínová bomba zdarma

rss

Veríme, že ste sa počas pekných slnečných jesenných dní určite neraz vybrali na prechádzku, kde ste pri okrajoch lesov, hájov alebo poľných cestičkách mohli natrafiť na kríky plné šípok. Pri ich zbieraní si ale vždy dávajte veľký pozor, lebo sú celé obsiate pichľavými tŕňmi, ktoré dokážu byť nepríjemné.  Veľmi vhodné je pri zbere použiť rukavice a pomôcť si záhradníckymi nožnicami, ktoré vám pomôžu zlepšiť prístup k týmto drahocenným plodom. Vždy zbierajte tvrdé, červené a hlavne nepoškodené plody. Zber šípok, ktorý trvá od konca septembra do konca októbra, predstavuje vyvrcholenie bylinkárskej sezóny a treba ho uskutočniť ešte pred mrazmi, pretože šípky sa mrazmi poškodia. Plody sú potom mäkké a neskôr bude nemožné ich doma usušiť.

Postup pri sušení:

Nazbierané plody si najprv rozkrojte na polovičky a postupne začnite vylupovať zrniečka s vláknami. Nie každý má rád túto robotu, ale váš domáci čaj bude o to lepší a jemnejší. Po vylúpnutí vám ostanú len prázdne farebné polovičky, ktoré neskôr treba poriadne umyť v studenej vode a usušiť v utierke. Sušenie môžete vykonať viacerými spôsobmi, buď si šípky poukladáte na sito nad piecku alebo radiátor. Tento spôsob môže byť ale zdĺhavý, a aby šípky stratili čo najmenej vitamínov, odporúčame skôr použiť sušičku alebo rúru. Je len na vás, ako sa rozhodnete. Plody v sušičke alebo v rúre sušíme pri teplote od 10 oC do 35 oC dovtedy, kým ich lesklá šupka jemne nezvráskavie a nebudú sa dať lámať medzi prstami. Po dôkladnom presušení stačí šípky už len podrviť a preosiať cez sitko. Takto pripravenú zmes stačí skladovať v papierových vreckách. Vzhľadom na to, že sa zo šípok rýchlo vytrácajú vitamíny, skladujte takto pripravenú zmes maximálne jeden rok a vždy na jeseň si pripravte čerstvé zásoby.

Vlastnosti:

Len pre informáciu, domáci šípkový čaj je úplne iný ako porciovaný, ktorý si môžete zakúpiť v obchode. V papierových vrecúškach sa okrem rozdrvenej dužiny nachádzajú aj semienka. Preto má domáci šípkový čaj aj oveľa lepšiu a jemnejšiu chuť ako ten kupovaný.

Šípky  vám veľmi pomôžu najmä v zimnom období, kde sa telo potrebuje brániť zime. Sú veľmi bohatým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C, a tiež minerálnych látok ako vápnika a draslíka. Šípky tiež pomôžu pri podpore hojenia rán, pri boji s baktériami, a tiež pri budovaní lepšej imunity. Šípkový čaj sa odporúča piť pri problémoch s močovými cestami, pri zotavovaní z chrípky alebo pri cukrovke.

Príprava na použitie:

Čaj si dokážete pripraviť veľmi jednoducho. Budete potrebovať 2 lyžičky usušených rozdrvených šípok na pól litra vody. Šípky najprv zalejte studenou vodou a nechajte približne jednu hodinu luhovať. Po hodine zmes zohrejte a krátko povarte. Takto uvarený čaj nechajte postáť 10 minút a neskôr preceďte cez sitko, ktoré ale nesmie byť kovové. Čaj si môžete dochutiť medom alebo sirupom, podľa vašej chuti.

Zo šípok si tiež môžete pripraviť med, džem, sirup alebo aj víno. Ďalšie návody na použitie sa dozviete od nás už čoskoro.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz