Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Šípky - jesenný liek!

rss

Pamätáte si ešte na hrejivý ružovkastý čaj od starej mamy? „Vypi to, nenachladneš,“ hovorievala. Dnes už vieme, že to bol práve šípkový čaj, ktorý nás ochraňoval pred chorobami a dodával nám silu, keď sme sa premrznutí vrátili zo sánkovačky.

Čo to vlastne šípky sú?

Šípky sú v podstate plody ruže, ktorá sa latinsky nazýva Rosa canina. Je to krík, ktorý kvitne v máji až júni.  V tomto období býva nahusto posypaný mnohými bielymi až tmavoružovými kvietkami. Keď tieto kvietky po opelení zdužinatejú, menia sa na šípky. Sú takpovediac multifunkčné, keďže v lete môžu slúžiť ako okrasné rastlinky a na jeseň sa menia na plody nášho zdravia.

Vitamínová bomba

Najväčším plusom pre šípky je vysoký obsah vitamínu C, ktorého účinky znásobuje vitamín P. Navyše vďaka jeho kombinácii s vápnikom a flavonoidom rutínom sú najlepším prírodným liekom proti paradentóze a ochoreniam ďasien. Flavonoidy majú navyše antioxidačné a protinádorové účinky. Šípky nám teda pomáhajú odvádzať škodliviny z tela. Sú prevenciou pred infekčnými chorobami, chránia pred vznikom zápalov v tele a zabraňujú nášmu telu dosiahnuť vysokú hladinu cholesterolu.

Zabraňujú tvorbe kameňov

Okrem spomínaných látok šípky obsahujú aj vitamíny A, B1, B2 a K. Pridávajú sa k nim pektíny, triesloviny a organické kyseliny. Čo to však v praxi znamená pre naše telo? Šípky pôsobia na trávenie a chránia nás pred ochoreniami pečene. K tomu navyše stimulujú produkciu žliaz, čo vplýva na obeh hormónov. Sú močopudné a tým zabraňujú tvorbe kameňov vo vylučovacej sústave. Zmierňujú prejavy kŕčových žíl, prirodzene posilňujú libido a potenciu. Navyše bránia vzniku aterosklerózy.

Šípky nie sú novinkou

O priaznivých účinkoch šípok nevedeli len naše staré mamy, no tradovalo sa to o nich už dávno predtým. V starovekom Ríme a Grécku boli kvietky šípkovej ruže považované za symbol lásky, túžby a nežnosti. Okrem toho ale vyjadrovali aj mlčanlivosť a mladosť. Lístky sa používali do kúpeľov, náhrdelníky zo zdrevnatených šípok mali chrániť pred zlom. V ľudovom liečiteľstve ale neboli používané takým vznešeným spôsobom, slúžili totiž ako preháňadlo. Dnes sa využívajú hlavne na čaj, ktorý posilňuje imunitu, v zime zahrieva a na jar či jeseň nás chráni pred únavou. Okrem toho sa zo šípok vyrába domáce víno, marmelády, sirupy či omáčky k mäsu. V kozmetickom priemysle sa využíva ružová silica.

Ako plody sušiť?

Ak chcete, aby mal šípkový čaj na telo účinok, treba ho vypiť 2 až 3 šálky denne. Šípky sa zberajú od konca septembra do konca októbra, keď sú ešte tvrdé a majú oranžovo – červenú farbu. Mäkšie prezreté plody strácajú vitamín C a zbierať sa ich už teda neoplatí. Šípky potom treba nasušiť. Najjednoduchší spôsob je nechať ich na sieťke na slniečku. Ak sú však vlhké neslnečné dni, nezabúdajte, že sušiť ich môžete len do 35°C. Pri vyššej teplote strácajú vitamíny. Správne usušená šípka je tmavočervená a po rozlúsknutí nesmie byť vlhká. Skladujú sa v uzatvárateľnej nádobe maximálne rok, potom strácajú vitamíny a pre telo už nie sú užitočné.

Ako si pripraviť čajík? 

Jediným problémom pri šípkach je, že vitamín C sa varom ničí. Je síce viazaný tak, že nejaké množstvo v ňom ostane, no dá sa pripraviť aj spôsobom, ktorý zachová viac vitamínov. Ide o tzv. macerát, teda doslova výluh z plodu. Podrvené šípky zalejte studenou vodou. Pomer je polievková lyžica šípok na šálku vody. Pri izbovej teplote nechajte pol dňa lúhovať a tesne pred použitím macerát prihrejte. Dávajte však pozor, aby sa teplota nedostala na bod varu. Potom nápoj preceďte cez sitko a môžete piť :) Chuť macerátu vylepší med, či sladké drievko, škorica alebo zázvor.

Aké sú vaše domáce šípkové recepty? 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz