Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Sila tvarohu

rss

Tvaroh je chutný, výživný a ľahko stráviteľný. Okrem toho nám dokáže pomôcť ako prevencia alebo prírodný liek pri celom spektre zdravotných problémov – od zlého trávenia až po boľavé hrdlo...

Tvaroh ako ideálna potravina

Tvaroh je známy vysokým obsahom tzv. pomalých bielkovín (kazeín), vápnika a ďalších minerálov, riboflavínu, vitamínov (najmä skupiny B) a zároveň nízkym obsahom sacharidov. Podľa obsahu tuku ho rozdeľujeme na plnotučný, nízkotučný a úplne odtučnený. Odtučnený a nízkotučný tvaroh je užitočný predovšetkým pri redukčných diétach a prevencii nadváhy (všeobecne je vhodný aj pri cukrovke – prekonzultujte to však vždy so svojim lekárom). Plnotučný tvaroh má vyššiu energetickú hodnotu ktorá ho predurčuje ku konzumácii športovcom, fyzicky pracujúcim ľuďom a rekonvalescentom.

Tvaroh dáva silu a podporuje rast

Pravidelná konzumácia tvarohu podporuje produkciu rastového hormónu, čo okrem iného prispieva k budovaniu svalovej hmoty (najmä v kombinácii s fyzicky namáhavejším cvičením). Viac svalovej hmoty znamená pre organizmus vyššiu spotrebu energie (a to aj v kľudovom stave – napríklad v noci počas spánku) a teda lepšie spaľovanie tukových zásob.

Tvaroh je užitočný:

- ako súčasť prevencie pred osteoporózou,

- pri problémoch so žalúdkom a trávením,

- prospieva srdcu, mozgovej činnosti a celej nervovej sústave,

- pôsobí proti stresu, upokojuje a zlepšuje náladu,

- posilňuje imunitu a podľa niektorých informácií prispieva k prevencii pred nádorovými ochoreniami,

- vo forme tvarohového obkladu priloženého na postihnuté miesto (boľavé hrdlo, koleno atď.) pomáha pri lokálnych bolestiach (bavlnenú utierku „natrite“ vrstvičkou tvarohu, priložte na boľavé miesto, prikryte igelitom a ďalšou utierkou, nechajte pôsobiť niekoľko hodín).

Nebojte sa plnotučného tvarohu

Plnotučný tvaroh obsahuje – na rozdiel od odtučnených druhov tvarohu – niektoré cenné vitamíny rozpustné v tuku. Len konzumácia tvarohu však nie je dokonalým receptom na pevnejšie zdravie. Nezabudnite na aktívny pohyb a pestrú stravu s dostatkom ovocia, zeleniny a kvalitného mäsa.

Je tvaroh vhodný naozaj pre každého?

Žiaľ nie – konzumáciu tvarohu by mali vylúčiť zo svojho jedálnička napríklad ľudia s intoleranciou laktózy (mliečneho cukru) alebo s nízkobielkovinovou diétou (typicky pri niektorých ochoreniach obličiek). V prípade akýchkoľvek zdravotných problémov sa poraďte so svojim lekárom o vhodnosti konzumácie tvarohu a úprave celkového jedálnička. Ako istá nevýhoda tvarohu sa často uvádza pomerne vysoký obsah sodíka, ktorý pri nadmernej konzumácii nepriaznivo pôsobí na srdce a celú kardiovaskulárnu sústavu.

Kde kúpiť poctivý farmársky tvaroh?

Pozrite si inzerciu ponúkajúcu kvalitné farmárske mlieko a mliečne výrobky vrátane syrov na portáli PoctivePotraviny.sk. Ak tam nenájdete tvaroh priamo v predaji, skúste si ho objednať u niektorého z inzerujúcich farmárov. Alebo si kúpte od farmára mlieko (kravské, kozie) a spravte si domáci tvaroh sami – nie je to nič zložité a nepotrebujete k tomu žiadne špeciálne zariadenie. Jednoduchý návod na výrobu domáceho tvarohu čoskoro nájdete aj v magazíne PoctivePotraviny.sk – už sa na ňom pracuje...

 

TIP: V prípade, ak ste sa teraz rozhodli, že si chcete doma vyrobiť tvaroh,  pozrite si toto video: http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/videa/vyrobte-si-doma-tvaroh

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz