Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rýchle domáce repelenty

rss

Repelenty sa počas teplých mesiacov stávajú našim neodmysliteľným spoločníkom. Dávame ich deťom, natierame na celé telo a najradšej by sme ich požičali aj našim štvornohým miláčikom. Neuvedomujeme si však, že by sme si nimi mohli ublížiť. Repelenty totiž obsahujú látku DEET (Dietyltoluamid), ktorý pre pokožku nie je najlepšou voľbou. Síce nie je zaradený medzi nebezpečnými látkami, avšak okrem podráždenia kože pôsobí na centrálnu nervovú sústavu a jeho veľké množstvo môže viesť k nervovej paralýze. Čo sa týka životného prostredia, je miernym pesticídom a vo vyššej koncentrácii pôsobí ako rozpúšťadlo. Hmyz odpodzuje, pretože mu doslova smrdí. Kto by si chcel niečo také natierať na pokožku?

Riešenie z prírody?

Ak vás ani po týchto informáciách neprešlo nadšenie z repelentov, skúste aspoň zmierniť nepriaznivé účinky DEET na telo tým, že z tela repelent osprchujete vždy, keď už nebude potrebný. Pre ostatných tu máme pár známych ľudových, no osvedčených receptov, ako si jednoducho pripraviť repelent doma a bez chemikálií.

Rýchla ochrana

Proti komárom v zásade platí: Čo je aromatické, to pomáha! Levanduľa, rozmarín, klinčeky, citrón, citronela či eukalyptový olej patria medzi tie najúčinnejšie prostriedky. Levanduľou si napríklad stačí potrieť pulzujúce body, čiže za ušami, na krku a na zápästí. Z rozmarínu si zase môžete pripraviť čaj, nechať vychladnúť, scediť, pridať lyžicu vínneho octu, preliať do rozprašovacej nádobky a okamžite používať (funguje aj proti kliešťom!). Klinčeky najlepšie pôsobia s Alpou. Necháme ich v nej vylúhovať a na druhý deň už môžeme používať. Na malú fľaštičku Alpy pripadá zhruba 30 klinčekov. Klinčeky z nej pri používaní nevyberajte. Nemusíte sa báť ani „Alpového" zápachu. Klinčeky z nej vytvoria voňavý zázrak. 

S kvapkou esenciálneho oleja

Ak by ste chceli siahnuť po nejakom „zložitejšom“ repelente, zmiešajte v rozprašovacej nádobke 15 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja so štyrmi malými lyžičkami vanilkového extraktu a štvrť pohárom citrónovej šťavy a dolejte po vrch nádobky destilovanou vodou.  Ak naopak patríte k ľuďom, ktorí preferujú repelent vo forme krému, trošku stopte tretinu hrnčeka kokosového oleja (aby sa vám lepšie miešavalo) a pridajte 15 kvapiek pepermintového alebo levanduľového esenciálneho oleja. Potom môžete zmesku nechať znovu stuhnúť. Tento „krémik“ je vhodný aj pre deti, pretože ak by z neho pri natieraní tváre trošičku prehltli, nič sa im nestane :)

Boľavé štípance?

Niekedy sa štípance predsa len vyskytnú. Štípance nie lenže nepríjemne svrbia, komáre či kliešte na nás môžu preniesť rôzne choroby. Ako najjednoduchšia prírodná dezinfekcia pôsobí cibuľa alebo cesnak. Stačí si plátok priložiť na štípanec. Ranky príjemne upokojuje aloe alebo mentolová zubná pasta. Hnis zo štípanca vymyje obyčajná mydlová voda a následne ho schladí ľad.

„Repelenty“ na stôl

Ďalšie jednoduché spôsoby, ako odlákať komáre sú napríklad limetky či citróny rozkrojené na polovicu napichané pár klinčekmi. Tak isto funguje aj citronela. Krásne prevoňajú miestnosť a komáre do nej ani „nepáchnu“. Na záhradný grilovací stôl si zase napríklad môžete položiť mištičku s nasekaným cesnakom a príjemný, bzučaním nerušený večer začína! :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz