Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ruža vráskavá vám dodá vitamín C

rss

Ruža vráskavá je známa vynikajúcimi veľkými šípkami obsahujúcimi poriadnu porciu vitamínu C. A zároveň poslúži ako majestátna ozdoba záhrady, alebo dokonca ako nádherne kvitnúci živý plot vysoký až 1,5 m.

Ruža vráskavá (Rosa Rugosa)

Záhradných ruží (čeľaď Rosaceae, rod Rosa) existuje viac ako 12 000 odrôd. Jednou z nich je ruža vráskavá, občas tiež nazývaná japonská ruža. Svoje prvé meno dostala podľa zvráskavených listov, druhý názov prezrádza že táto ruža pochádza z Japonska (a celej prímorskej oblasti Ďalekého východu). U nás kvitne v júni a v júli, po odkvitnutí zarodí veľkými šípkami.

Plody ruže vráskavej

Sú to šípky, podobné ako pri známej ruži šípkovej (Fructus Cynosbati), ale omnoho väčšie, výrazne guľovitého alebo splošteného tvaru. Vďaka svojej veľkosti sa oberajú jednoduchšie a rýchlejšie ako pri klasických šípkach ruže šípkovej. Aj šípky ruže vráskavej obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, skupinu bioflavonoidov označovaných ako vitamín P (zlepšujúcich účinnosť vitamínu C), vitamíny skupiny B, vitamín K, pektíny, triesloviny, silice, minerálne látky.

Ako sa dajú šípky ruže vráskavej zúžitkovať:

  • šípkové čaje,
  • šípkové kompóty,
  • šípkový med a omáčky,
  • marmelády a sirupy,
  • sušené a iné produkty ako z klasickej šípky.

Zasaďte si ružu vráskavú v záhrade

Ruža vráskavá je skromná rastlina. Vyžaduje len slnečné stanovisko (prípadne polotieň) a bežnú záhradnú pôdu, dobre priepustnú. Nevadí jej ani zimné solenie, takže môže rásť popri chodníkoch. Svojimi koreňmi spevňuje svahy. Nie je náročná na zálievku. Je pomerne veľká, už sadenice pri nákupe dosahujú výšku cca 40 cm, preto potrebuje dostatok priestoru. Je odolná voči mrazom, kvitne v júni a júli. Šípky sa zberajú koncom septembra a v októbri. Nenechajte ich prezrieť, prezreté šípky strácajú svoju konzumnú a vitamínovú hodnotu.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz