Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rozmarín - do kuchyne aj lekárničky

rss

Maličký vždyzelený stromček s príťažlivou vôňou, upokojujúca a napätie zmierňujúca bylinka. Svoje miesto má v kuchyni, aj v medicíne. Legendy o ňom hovoria, že ak rastie v blízkosti domácnosti, hlavou rodiny je žena. Morská ruža, v preklade rozmarín! :)

História rozmarínu

Po stáročia bol rozmarín dôležitou bylinou. Symbolizuje ochranu, ľudí vraj chránil pred zlými silami. V stredoveku si ho kládli pod vankúš na ochranu pred démonmi a nočnými morami.  Že je magický potvrdzuje aj legenda, že keď Panna Mária s Ježiškom na úteku pred Herodesom skočila do rozmarínových kríkov, jeho obvyklé biele kvietky sa zmenili na modré.

Láska a vernosť

V starom Grécku si študenti plietli rozmarínové venčeky na hlavu, aby sa im dobre rozmýšľalo a rýchlo si na všetko spomenuli. Takisto ho využívali na svadbách. Dávali si vetvičky rozmarínu do kytíc, alebo nosili venčeky upletené z rozmarínu, aby si im zlé sily nezničili ich lásku. Hovorilo sa, že ak sa ženích dotkol nevestinho rozmarínu, od tej chvíli miloval už len ju. Je symbolom lásky, vernosti a šťastia.

Lekárske využitie 

Ako liečivá bylinka je rozmarín používaný po stáročia. Farmakologické vlastnosti rozmarínu zabezpečuje éterický olej, ktorý nájdeme ako v kvietkoch, tak aj v listoch. Prináša úľavu ľuďom trpiacim reumatizmom a inými svalovými alebo kožnými chorobami. Rozmarínový olej sa pridáva do rôznych mastí, spolu s inými látkami sa využíva ako karminatívum (liek proti nadúvaniu). Samotný rozmarín bol predpisovaný a odporúčaný ako liek na zažívacie ťažkosti, tvorbu žalúdočných štiav, liečbu depresií, bolesti hlavy a svalové kŕče, na vykašliavanie a ako stimulant menštruácie.

Krása s rozmarínom

Jeho najsilnejším kozmetickým účinkom je podpora rastu vlasov. Takisto ich odmastí a dodá lesk.  Odvar z neho dokáže prečistiť mastnú pleť, vzpružiť ju a vysušiť vyrážky. Najpoužívanejší je olej, ktorý uvoľňuje stuhnuté svaly a kĺby, vypína kožu a zlepšuje jej prekrvenie.

Pestovanie

Rozmarín lekársky je trvalka, ktorá dokáže narásť do výšky jedného až dvoch metrov. Pestujeme ho zo semien, ktoré sadíme do pareniska okolo marca a apríla. Najlepšie sa mu darí v piesočnato – hlinitých pôdach na slnku či v polotieni. Je nenáročný, najväčší pozor treba dávať na prievan či vietor, ktorý neznáša. V exteriéri mu vyhovujú miesta napr. pri múroch, v interiéri za oknom. Ak chceme rastlinku z kvetináču presadiť do záhonu, robíme tak v máji až v júny. Rastlinky sadíme od seba vo vzdialenosti 50cm. Polievame ho opatrne, pretože nemá rád príliš zamokrenú pôdu. Keďže mu prezimujú len zdrevnatené výhonky, koncom leta ho zalievame už len zriedka. Nemá rád mrazy a teda najlepšie sa mu zimuje v interiéri. Korene má veľmi bohaté, preto ich pri každom presádzaní skrátime aspoň o tretinu. Nezabúdajte však, že ak skracujete korene, treba skrátiť aj nadzemnú časť rastlinky.

Tipy s rozmarínom: Veľmi príjemne oživí zmysly, keď pri grilovaní hodíte vetvičku do žeravého uhlia. Prevonia nie len okolie, no príjemnú arómu dá aj vášmu grilovanému mäsku či zelenine. Do varenia si počas zimy môžete čerstvý rozmarín pridávať tak, že ho zmrazíte do ľadových kociek. Neskôr ho môžete použiť prakticky kedykoľvek. Rozmarínu by ste určite mali dať šancu! :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz