Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rasca pre zdravie

rss

Aj nepatrné zrnko rasce patrí medzi skutočné poklady prírodnej lekárne. Prečítajte si viac o tom, ako môže vášmu zdraviu prospieť táto starobylá korenina.

Rasca (semienka Rasce lúčnej, Carum carvi) sa často pridáva do jedál obsahujúcich zemiaky, aj do vody, v ktorej zemiaky varíme. Okrem toho že im vylepší chuť, rasca tiež neutralizuje nebezpečný solanín nachádzajúci sa v zelených alebo klíčiacich zemiakoch. Rasca zlepšuje trávenie. Tradičná indická medicína preto rascu ordinuje :) pri zastavenom trávení, nechutenstve, kŕčoch, nafukovaní i hnačkách. Obsah éterických olejov predurčuje rascu ako prírodnú zbraň proti baktériám. Rascový odvar údajne pomáha aj v boji proti inak nepríjemne odolnej baktérii Helicobacter Pylori. Účinný je aj proti rôznym črevným parazitom.

Úplne mimoriadne sú protizápalové účinky rasce, a preventívne účinky rasce proti niektorým druhom rakoviny (napr. žalúdka a hrubého čreva). Priaznivé účinky boli zaznamenané aj pri úprave hladiny krvného cukru, takže výťažok z rasce by mohol byť užitočný pri cukrovke. Rasca pomáha tiež pri úprave cholesterolu, liečbe alergií, artritídy, aterosklerózy. Semienka rasce obsahujú celý rad minerálnych látok (vápnik, zinok, železo, horčík) a vitamíny skupiny B. Najvýznamnejšou zložkou rasce sú však silice, ktoré majú na jeho pozitívnych zdravotných účinkoch významný podiel.

Ako rascu konzumovať? Okrem bežného použitia v polievkach, omáčkach atď., je možné dať si príležitostne pár semienok rasce “len tak” na lyžičke, samozrejme vždy dôkladne požuť. Okrem iného to tiež osviežuje dych. Rascu však treba zo stravy úplne vylúčiť počas tehotenstva, alebo pri problémoch s obličkami. Najjednoduchší liečivý zápar si spravíte z 2 lyžičiek mletých semienok rasce, zaliatych pohárom vriacej vody. Takýto zápar sa môže piť dvakrát až trikrát denne. Iný recept na čajový odvar odporúča 7 minút vo vode variť lyžičku semienok rasce spolu s lyžičkou jablkovej šupky (sušenej alebo čerstvej, ale vždy z nestriekaného jablka). Odvar nechajte 10 minút lúhovať, pije sa 1 až 3 šálky denne.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz