Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Rakytník je doslova bomba! Očistí organizmus a doplní vitamíny

rss

Čo by ste si pomysleli o rastline, ktorá sa volá trblietajúci kôň?  Presne to totiž po preklade zo starogréčtiny znamená rakytník. Napriek zvláštnemu názvu ho ale určite nemôžeme zavrhovať. Rakytník je doslova vitamínovou bombou, ktorá nám pomôže s chrípkou, zlepší pamäť alebo napraví trávenie.

Rakytník poznajú ľudia už vyše 2500 rokov. Pochádza z Ázie a prirodzený je hlavne pre Čínu, Nepál a Mongolsko. V týchto chladných oblastiach sa mu darí veľmi dobre. Tento ker je odolný voči rôznym poveternostným podmienkam. Netreba sa báť, že omrzne. Jeho najväčšou výhodou je, že ho možno využiť celý. Skvelé sú nielen plody, no aj listy, vetvičky, kôra či dokonca aj koreň.

Zatočte s chrípkou

Rakytníkové plody sú doslova vitamínovou bombou. Vitamíny A, B, C a E pôsobia na telo ako antioxidant a antiseptikum. Bojujú proti vírusom a baktériám, liečia teda chrípku, virózy aj angínu. Okrem toho zlepšujú trávenie a oživujú pamäť. Zaujímavosťou je, že jedna jediná bobuľka rakytníka stačí, aby si človek doplnil zásobu vitamínu C na celý deň. Rakytník je teda na obranyschopnosť a imunitu účinnejší ako napríklad citrusy.

Očista tela rakytníkom

Tradičná tibetská medicína využíva rakytník pri kardiovaskulárnych ochoreniach či dokonca na zastavenie krvácania pri poškodení pľúc. Najväčšou prednosťou rakytníku je, že do tela rýchlo a jednoducho dostane veľa vitamínov. Dokáže preto zvýšiť výkonnosť tela, zlepšiť koncentráciu mysle a celkovo očistiť organizmus od toxických látok. Odporúča sa teda užívať ho aj po náročných liečebných procesoch, ako je napríklad chemoterapia.

Čo s konármi či listami?

Využívať nemusíte len bobuľky. Listy sa sušia a potom sa z nich varí čaj alebo odvar. Rovnako ako bobule, aj listy pomáhajú pri prechladnutí a nádche. Konáre sa dajú využiť podobne. Okrem toho bolo preukázané, že kôra rakytníku vykazuje protinádorovú aktivitu. Nasušiť si okrem listov môžete teda aj kôru. V odvare z kôry si skúste umývať vlasy, pomáha to ich spevneniu a zabraňuje vypadávanie.

Ako ho možno vypestovať?

Ako sme už spomenuli, rakytník rešetliakový nie je náchylný na rozličné poveternostné podmienky. Bez problémov dokáže prezimovať aj u nás. Dôležité je, že rastlina je dvojdomá. Vždy treba sadiť aj samčiu aj samičiu rastlinku. Pred výsadbou stačí pôdu skypriť. Sadiť sa môže aj do náročného terénu. Ak sa vám zvykne pôda zosúvať, pomôže so spevnením pôdy. Má totiž plytký, no široko rozrastený koreň.

Úrodu tak skoro nečakajte

Rakytník je odolný ker, ktorý však začína rodiť zhruba až po treťom roku po výsadbe. Častokrát dokonca aj neskôr. Na jeho plody sa ale oplatí čakať. Dozrievajú koncom augusta a zbierať ich možno až do jesenných mrazíkov. Najviac sa oplatí zbierať plody zo začiatku dozrievania, teda koncom leta, pretože vtedy obsahuje najviac vitamínov.

Ako ho zužitkovať?

Po plodoch sa najviac využíva rakytníkový olej, ktorý skvelo nahrádza silu bobúľ. Nájdete ho takmer v každej lekárni. Ak máte ale k dispozícii čerstvé bobule, využiť ich môžete na mnoho spôsobov. My vám prinášame recept na rakytníkový med, ktorý pôsobí ako denná medicínka. Pre dámy sme si pripravili výživnú pleťovú masku.  

Rakytníkový med

Čerstvú šťavu z bobúľ zmiešame s kvalitným medom. Uzavrieme do sklenenej nádoby a skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Med užívame v zimnom období, 1 lyžičku 1x denne. Deti užívajú polovičné množstvo.

Med pôsobí ako obrana proti vírusom. Zároveň dopĺňa zásoby vitamínu C a povzbudzuje organizmus.

Pleťová maska z rakytníku

Potrebujeme:

  • 2 lyžice roztlačených bobúľ alebo 1 lyžičku šťavy
  • 2 lyžice hrudkového tvarohu alebo bieleho jogurtu
  • 1 lyžicu medu

Všetky zložky zmiešame dokopy a natrieme na tvár a dekolt. Po 20 minútach pôsobenia opláchneme. Maska zabraňuje vzniku zapálených miest na pokožke a bojuje proti vráskam. Rakytníkový olej či šťava sama o sebe dokáže na pokožke urýchliť hojenie rán a jaziev. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz