Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prírodný elixír zdravia — ľanový olej a semienka

rss

Ľanový olej a semienka prospievajú najmä tráveniu

Zdrojom liečivého ľanového oleja sú ľanové semienka. Pozitívne účinky konzumácie ľanových produktov na tráviacu sústavu sú známe už po celé tisícročia. Pomáhajú liečiť žalúdočné a črevné problémy vrátane liečby a prevencie ich zápalových stavov, prospievajú regenerácii slizníc žalúdka a čriev. Ľanové semienko je známe svojim špeciálnym slizom, ktorý dokáže vytvoriť ochranný film na žalúdočnej a črevnej sliznici. Takýto film vydrží až niekoľko hodín a pomáha slizniciam zregenerovať sa. Maslovo orechová chuť ľanového oleja nie je príliš vábna :) ale v záujme svojho zdravia to určite prekonáte.

Čo vlastne obsahuje ľanové semienko?

Okrem minerálnych látok, karoténov, vitamínov (vitamín E, provitamín A) a už spomenutých slizovitých látok ľanové semienko obsahuje dôležité esenciálne mastné kyseliny. Napríklad omega-3 mastné kyseliny a omega-6 mastné kyseliny prispievajúce k ochrane bunkových membrán (bunkové membrány prepúšťajú do buniek živiny, ale zároveň bránia vniknutiu škodlivých látok). Ľanové semienko je šampiónom v obsahu lignanov, ktoré sú dôležité pri prevencii a boji s rakovinou, plesňami a škodlivými mikroorganizmami. Obsah fytoestrogénov pomáha pri niektorých formách neplodnosti a priaznivo pôsobí na menštruačný cyklus.

Ako konzumovať ľanové semienko a olej:

●      celé semienka ľanu môžete dôkladne požuť a poriadne zapiť vodou (množstvo nepreháňať, stačí kávová lyžička denne),

●      ľanové semienka si môžete doma zomlieť a prisypať napríklad do jogurtu alebo do zálievky na šalát,

●      ľanový olej sa dá konzumovať priamo lyžičkou (dávkovanie od 1 kávovej lyžičky raz denne alebo podľa návodu), odporúča sa ho primiešať do jogurtu alebo tvarohu,

●      rozdrvené ľanové semienka zlisované do placky pomáhajú po priložení vytiahnuť hnis z rán a preliečiť zápaly.

UPOZORNENIE na záver

Pozor na čerstvosť — skontrolujte dátum expirácie pri nákupe semienok alebo oleja. Ľanový olej kupujte skôr v menších baleniach, uprednostnite nepriehľadné fľaše a skladujte ich v chladničke. Pozor: okrem potravinárskeho ľanového oleja existujú aj technické ľanové oleje pre priemysel, tie nie sú určené na konzumné účely! Doma zomleté semienka spotrebujte ihneď, najneskôr do 2 hodín. Pri pravidelnej konzumácii niekedy ľanový olej spočiatku nadúva, čo by malo časom prejsť (prípadne skúste znížiť dávku). Niektorí konzumenti môžu mať alergiu na ľan — ak máte po konzumácii ľanového produktu dýchacie či iné zdravotné problémy, ihneď navštívte lekára.

Máte k článku otázky, nápady alebo pripomienky? Napíšte ich do komentára pod článkom, alebo na našu Facebook stránku :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz