Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Prírodné stimulanty, ktoré vás prebudia aj bez kofeínu

rss

Predstavte si ráno bez kávy. Deprimujúce však? Mnohí si bez nej začiatok dňa nevieme vôbec predstaviť. Kofeín v nej na nás pôsobí ako stimulant, ktorý nám pomáha poriadne sa prebudiť. Pravdou však je, že pôvodne sa kofeín v káve využíval len pri skutočnej potrebe a inak by tomu nemalo byť ani dnes. Málokto ju však pije len striedmo a za účelom nakopnutia organizmu. Stala sa pre nás nutnosťou, pomáha nám ráno sa zobudiť, nezaspať poobede a ostať hore v noci.

Celkovo stimulanty, nie len kofeín v káve, by sa nemali užívať neustále. Keď sa pozrieme na bylinné stimulanty, v kontexte pravidelného užívania sú pre nás niektoré dokonca horšie ako káva. Niektoré z nich síce obsahujú kofeín, no niektoré stimulujú na úplne inej báze. Tieto bezkofeínové stimulanty pracujú tak, aby urýchlili metabolizmus, zvýšili energiu a nakopli nervový systém. Sú to predovšetkým bylinky no a aj nimi sa dá samozrejme „nadopovať“ a „predávkovať“. Ak sa však chcete zbaviť kofeínu z kávy, určite vám pomôžu!

Mäta prieporná

Mnoho ľudí o podporných účinkoch mäty ani netuší. Pri jej pití či v aromaterapii dokáže povzbudiť nie len našu náladu, no zároveň aj urýchliť metabolizmus. Okrem toho majú listy mäty „sedimentačný účinok“ na tráviaci trakt. To znamená, že sa vám vďaka nej jedlo ľahšie usadí a rýchlejšie strávi. Pokiaľ sa teda rozhodnete vymeniť kofeín za bylinný čaj z mäty a chcete ho použiť ako poobedňajší prebudzovač v práci, okrem energie vám aj odľahčí bruško.  

Škorica

Či už konzumujete pravú škoricu alebo cassiu, ktorá sa poväčšine predáva v našich obchodoch, pamätajte, že obidve sú látky, ktoré vás skvelo nakopnú. Namočte jednu – dve celé škorice do litra vody a pri únave pite. Dokáže nabudiť, udržať stabilnú hladinu cukru v krvi, znižuje zápaly v tele a pomáha pri bolestivých stavoch spôsobených zápalmi.

Kayenské korenie

Kayenské korenie je stimulant, ktorý pôsobí priamo na trávenie. Okrem toho, že je štipľavé, je totiž plné minerálov a vitamínov. Z minerálov najviac obsahuje železo, z vitamínov sú to A, C, E, K a niektoré vitamíny skupiny B. Tie nám pomáhajú nezaspať, neunaviť sa a povzbudzujú aj našu náladu. Pozor ale, ľudia ktorí užívajú lieky na riedenie krvi by ho mali konzumovať striedmo.

Ginko biloba

Ľudia poznajú gingo hlavne v súvislosti  s lepším zapamätávaním. Ginko je skvelým „prebudzovačom“ pre všetkých unavených, ktorí však potrebujú, aby im hlavičky fungovali na 100%. Pomáha neunaviť sa ani po prebdenej noci. Lístky tohto prehistorického stromu majú schopnosť nakopnúť prúdenie krvi v mozgu. To spôsobuje jeho lepšie prekysličenie a prekysličenie znamená energiu a „múdrosť“. Ak však beriete lieky na riedenie krvi alebo ste pred operáciou, opäť pozor! Ginko radšej neužívajte.

Zázvor

Zázvor je ďalším z rady stimulantov, ktoré prebúdzajú obeh a trávenie, preto ho obsahuje aj mnoho povzbudzujúcich čajov. Užívať ho môžete čerstvý, no aj sušený. Oba vám dodajú dostatočné množstvo energie. Okrem toho je prevenciou pred nachladnutím a viac menej aj prevenciou pred  každým ochorením, ktoré by na vás mohlo „skočiť“. Tehotné ženy by ho ale nemali užívať vo veľkej miere. 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz